вівторок, 03 листопада 2015 00:05

"Шаг сделал — лежит кусок "Града" или снаряда"

29 жовтня в місті Сватове на Луганщині сталася пожежа на складах із боєприпасами. Там зберігали 3,5 тис. т артилерійських снарядів і ракет до "Градів", "Смерчів". Загинув військовий і городянин, 54 отримали поранення. Також постраждали п'ятеро військових, які самотужки намагалися загасити вогонь.

Уламки ракет розлетілися по місту. Найбільших руйнувань зазнав квартал ім. Луначарського. У 30 багатоповерхівках пошкоджені стіни, дахи, вікна і двері. Постраждали також будівлі школи мистецтв, Пенсійного фонду, міськради, гімназії, трьох шкіл. Частину жителів евакуювали до міст Кремінна й Сіверськодонецьк. Ще частина ховалися у бомбосховищах райвідділу міліції та міськради.

Артилерійський склад перебував у дворі молокозаводу на околиці міста. Боєприпаси зберігали під відкритим небом. Були запаковані в дерев'яні ящики, накриті брезентом. Ракети зберігали в боксах автомобільної техніки. Це проміжна база доставки снарядів на передову сектора А.

— Коли почало вибухати, у місті виникла паніка. Люди бігли в підвали, кидали все. Боялися виходити звідти. Вибухи були з частотою в 20 хвилин, — каже громадський активіст 28-річний Павло Лисянський. — Зараз на околицях міста повно снарядів і мін, як на передовій. Люди заклеюють поліетиленом вікна, латають дахи.

Вогонь на складах загасили наступного дня двома пожежними танками. Їх привезли з Куп'янська, де є військова частина й артилерійський склад.

— С утра страшно было выйти на улицу. Шаг сделал — лежит кусок "Града" или снаряда. Как в прошлом году в Луганске было. Сразу вспомнилось, как уезжал из города. Народ здесь отвык от войны. Но вдруг тебе на голову полетели снаряды. И самое паршивое, что знаешь: если обстрел — то будут стрелять туда, где военные стоят. А во время пожара ты не знаешь, откуда может прилететь, — каже Олександр Смоляков, 34 роки. Він переселенець, рік живе у Сватовому.

Пожежа на складах у Сватовому — це диверсія противника, каже міністр оборони Степан Полторак. Губернатор Луганщини Георгій Тука вважає, що боєприпаси загорілися після пострілу з ракетниці:

— Першу сигнальну ракету військовослужбовці загасили. Друга спричинила пожежу. Ракетниці спрацювали, бо хтось зачепив розтяжки біля складу. Може, то була бродяча собака, а може, людина.

— Зараз у Луганську перебуває комісія ФСБ. Перевіряють діяльність "правоохоронних структур" ЛНР. Тому версія про диверсію може бути правдою. Щодо сигнальних ракет, то вони не дають такого сильного вогню, щоб підпалити ящики з боєприпасами, — пояснює військовий експерт 44-річний Дмитро Снєгирьов. — На думку місцевих, вибух улаш­тували, щоб зірвати виборчу компанію у Сватовому. Також проблеми з підрахунком голосів є у Старобільську, Новоайдарі.

— Це може бути недбалість персоналу складу, — говорить Леонід Поляков, екс-заступник міністра оборони. — Якщо в місці зберігання боєприпасів дотримуються хоча б елементарних заходів протипожежної безпеки, з жодної ракетниці підпалити їх неможливо. Можливо, там були розлиті паливно-мастильні матеріали.

Пожежа на складах у Сватовому стала третьою за часів незалежності. 2004–2006-го вибухали склади зброї в селі Новобогданівка на Дніпропетровщині. Було знищено 800 вагонів радянських, німецьких та угорських боєприпасів. 2008 року горів арсенал у місті Лозова на Харківщині — 100 тис. т снарядів.

10 мільйонів гривень виділили на відновлення пошкодженого житла й виплату компенсацій жителям Сватового на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «"Шаг сделал — лежит кусок "Града" или снаряда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути