Ексклюзиви
четвер, 02 травня 2013 14:04

Теракт у Бостоні: Заарештовано нових підозрюваних

Теракт у Бостоні: Заарештовано нових підозрюваних
Фото: rbc.ua

У рамках розслідування теракту у Бостоні затримано трьох нових підозрюваних.

Про це повідомило в четвер поліцейське управління міста, передає ИТАР-ТАСС.

Будь-які інші подробиці поки невідомі.

Раніше прокуратура штату Массачусетс повідомила, що двом студентам із Казахстану, затриманим у справі про теракт у Бостоні, загрожує до п'яти років в'язниці.

У середу 19-річним Діасу Кадирбаєву і Азамату Тажаякову було висунуто звинувачення в тому, що вони намагалися приховати причетність їх друга - Джохара Царнаєва до вибухів у Бостоні. За декілька годин вони постали перед судом, який ухвалив залишити їх під вартою до наступного слухання, яке призначено на 14 травня.

За даними слідства, 18 квітня - через три дні після теракту - Кадирбаєв відправив смс-повідомлення Царнаєву, в якому написав, що той схожий на одного з підозрюваних у здійсненні вибухів на марафоні, фотографії яких розповсюдило ФБР. У відповідь Царнаєв написав: "Ха-ха, краще не пиши мені" і "приходь до мене в кімнату і бери усе, що хочеш".

Того вечора Кадирбаєв, Тажаяков і ще один підозрюваний у цій справі - 19-річний американець Робел Філліпос - прийшли у кімнату до Царнаєва. Там вони виявили рюкзак, набитий феєрверками, з яких був висипаний порох. Як зазначається в судових документах, Кадирбаєв вирішив винести рюкзак з кімнати Царнаєва, щоб "допомогти своєму другу уникнути проблем". Він також захопив із собою ноутбук, що належав Царнаєву.

Побачивши в новинах 19 квітня, що старшого брата Джохара убита, а сам він переховується від поліції, Кадирбаєв вирішив позбавитися рюкзака і відніс його на смітник. Там його згодом виявили співробітники ФБР.

За даними слідства, Філліпос тричі заперечував на допитах, що він знав щось про вибухи. Проте 26 квітня зізнався, що вони з Кадирбаєвим і Тажаяковим брали участь у приховуванні доказів. Філліпосу загрожує до 8 років позбавлення волі.

Усе троє підозрюваних познайомилися з Царнаєвим в Массачусетському університеті в Дартмуті, розташованому неподалік від Бостона, де вони разом навчалися. До того, як їм було висунуто звинувачення, Кадирбаєв і Тажаяков більше тижня перебували у в'язниці за підозрою в порушенні візового режиму США.

Адвокати студентів з Казахстану заявили, що їх підзахисні нічого не знали про підготовлювані вибухи.

Як повідомлялося, 30 квітня з'ясувалося, що на осколках одного з двох вибухових пристроїв Бостона виявлені сліди жіночої ДНК. Це могло означати, що деяка жінка допомагала братам Царнаєвим.

Для перевірки версії співробітники ФБР узяли зразки ДНК у вдови Тамерлана Царнаєва. Проте в цій історії є ще одна жінка - Зубейдат Царнаєва, мати ймовірних терористів.

Нагадаємо, 15 квітня в центрі Бостона, недалеко від фінішної риси марафону, з інтервалом в 12 секунд прогриміли два вибухи. Загинули три людини, більш як 260 отримали поранення. Американська влада упевнена, що організаторами і виконавцями цих вибухів були брати Царнаєви - 26-річний Тамерлан і 19-річний Джохар.

За декілька днів після теракту Тамерлана було вбито в перестрілці з поліцією, Джохар отримав вогнепальні поранення і був заарештований. Нині він міститься в тюремному медичному центрі Девенс недалеко від Бостона в одиночній камері під цілодобовим спостереженням.

Зараз ви читаєте новину «Теракт у Бостоні: Заарештовано нових підозрюваних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути