середа, 28 вересня 2011 15:08

Спалах насильства в Косово: натівці розстрілювали сербів бойовими патронами
10

Фото: Фото: Reuters

Влада Сербії повідомила про скасування переговорів з албанською владою самопроголошеної республіки Косово після нового спалаху насильства на кордоні. Напередодні в результаті зіткнень між косовськими сербами та миротворцями НАТО біля КПП "Ярина" на півночі Косово постраждали, щонайменше, 16 сербів і четверо військовослужбовців альянсу. За словами сербських дипломатів, поки не спаде напруженість, про новий раунд переговорів між Белградом і Пріштіною не може йти й мови.

Вчорашній конфлікт розгорівся після того, як миротворці знесли бульдозером одну з барикад, зведеною сербами на дорозі до контрольно-пропускного пункту. Намагаючись цьому перешкодити, серби атакували миротворців, кидаючи в них каміння, пляшки і навіть саморобні бомби.

Прес-секретар військової місії НАТО в Косово (KFOR) Ральф Адамец заявив, що "в ході інциденту сталася спроба відняти зброю у військовослужбовця". У відповідь військовослужбовці застосували зброю.

Представники KFOR стверджують, що використовували сльозоточивий газ і шумові гранати в цілях самооборони, а стріляли виключно гумовими кулями. Проте лікарі, які брали постраждалих, зафіксували у них вогнепальні поранення.

"Я не знаю, чи використовували миротворці гумові кулі, але бойовими патронами точно хтось стріляв, тому що у всіх постраждалих, які сюди надійшли, поранення якраз вогнепальні, від бойової зброї", - розповів журналістам головний лікар госпіталю Митровиці Мілан Якович.

Крім того, під обстріл потрапили і машини швидкої допомоги, що вивозили поранених з місця сутички. Хто відкрив вогонь і якими патронами, достеменно невідомо. В результаті в списку поранених близько 20 демонстрантів, четверо знаходяться у важкому стані.

Серби звинувачують миротворців в тому, що вони стріляли в беззбройних людей. Солдати НАТО, в свою чергу, наполягають, що серби самі першими застосували силу.

Реакція європейської місії в Косово була негайною, і відповідальність за заворушення поклали на місцевих сербів. Представник місії Євросоюзу (EULEX) Ніколас Хотон заявив, що відносно підбурювачів насилля буде проведено розслідування, і закликав косовських сербів прибрати барикади на півночі краю.

Ситуація на адміністративному кордоні Сербії та Косово загострилася в середині вересня цього року. Тоді косовські албанці в односторонньому порядку фактично захопили КПП "Ярина", розмістивши там своїх митників і поліцейських. Косовські серби, намагаючись перешкодити їх роботі, перекрили обидві дороги через КПП. У 2008 році місцеві жителі повністю зруйнували цей пропускний пункт на знак протесту проти оголошення незалежності Косово.

Зараз ви читаєте новину «Спалах насильства в Косово: натівці розстрілювали сербів бойовими патронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути