Ексклюзиви
субота, 22 квітня 2023 08:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на головних напрямках фронту: показали свіжі карти бойових дій
5

Українські війська, ймовірно висадились на лівому березі Дніпра в Херсонській області. А російський наступ біля Авдіївки дещо сповільнили.

Водночас тривають запеклі бої за Бахмут на Донеччині. А біля Вугледара росіяни невдало намагалися атакувати. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Минулої доби росіяни намагалися атакувати в районі Куп'янська, Сватового та Кремінної. Загарбники також хотіли покращити своє тактичне положення біля Лиману Першого на Харківщині та у Серебрянському лісі за 11 км на південь від Кремінної.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській області
Карта бойових дій у Луганській області

За даними російських джерел, загарбники просунулися поблизу Синьківки і здійснили невдалі наземні атаки на північний захід і захід від Кремінної поблизу Торського та Невського. На кадрах, опублікованих 20 квітня, видно, як війська російської 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії завдають удару по українському танку поблизу Кремінної. Міністерство оборони РФ заявило, що російські війська відбили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи біля Лиману Першого.

Російські війська 21 квітня продовжували наступати в Бахмуті та його околицях. Хоча війська РФ досі не оточили місто. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 квітня, показують, що російські війська просунулися на захід від Дубово-Василівки. Інші кадри показують, що сили групи "Вагнера", ймовірно, захопили залізничну станцію Бахмут-2 у центрі міста, просунулися на захід від залізничної колії поблизу станції та до колії на південь від станції.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

За словами російських блогерів, "вагнерівці" просунулися в північному та південному Бахмуті та контролюють щонайменше 83% міста. Росіяни також стверджували, що бойовики "Вагнера" просунулися до Хромового на захід від Бахмута і захопили позиції вздовж траси між Хромовим і Часовим Яром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Висока загроза: в ЗСУ попередили українців про небезпеку

Один з російських "воєнкорів" стверджував, що війська РФ захопили кількасотметрову ділянку шосе у невизначеному місці, але більшість російських військових блогерів пишуть, що росіяни фізично не відрізали шосе. Власник групи "Вагнера" Євген Пригожин також заперечив, що його бойовики оточили Бахмут.

Російські військові блогери пишуть, що українські сили ще зможуть використовувати вузькі лінії матеріально-технічного забезпечення між Іванівським і Хромовим у разі захоплення росіянами ділянки траси O0506. За даними українського Генштабу, тривають важкі бої за Бахмут, російські війська провели невдалий штурм біля Богданівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські війська 21 квітня також продовжували наступати біля Авдіївки. Український Генштаб повідомив, що загарбники вели безуспішні наступальні дії за 13 км на північ від Авдіївки в районах Новокалинового, Степового та Кам'янки. А також в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського. Невельського, Мар'їнки та Побєди.

Російські війська, ймовірно, досягли незначних успіхів у Мар'їнці. За даними одного з російських блогерів, війська РФ також проводили наступальні операції поблизу Сіверного та Авдіївки. Інший російський "воєнкор" стверджував, що станом на 20 квітня українські війська сповільнили темпи наступу Росії в районі Авдіївки.

На заході Донецької області росіяни також здійснили невдалу наземну атаку біля Вугледара. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 квітня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на північ від Микільського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

За даними російських джерел, на Півдні українські війська зайняли позиції на східному березі Дніпра в Херсонській області. Так, російський військовий блогер 20 квітня заявив, що українські війська встановили плацдарм навпроти Кіндійки, за 8 км на північ від Олешок, і регулярно здійснювати бойові вильоти на східному березі з військово-морською технікою, наданою Заходом.

За словами російського блогера, тепер українські сили можуть переправлятися через Дніпро вдень. Тоді як раніше вони здійснювали такі переправи лише вночі. Також він звинуватив бюрократичну машину в тому, що російські артилерійські підрозділи в цьому районі не змогли завдати своєчасних ударів по українських групах, які перетинали річку.

Ще один російський "воєнкор" 20 квітня заявив, що українські сили успішно висадилися та закріпилися на захід від Антонівського мосту та встановили стабільні лінії постачання до цих позицій.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

"ISW не має візуального підтвердження того, що українські сили утримують позиції на східному березі річки Дніпро в Херсонській області. Один із військових блогерів припустив, що українські сили можуть здійснювати форсування річок, щоб відвернути увагу російських військ від цієї ділянки фронту та створити умови для можливого майбутнього контрнаступу України", ‒ зазначають аналітики.

Один з російських окупаційних чиновників заявив, що українські війська просунулися в Запорізькій області. Водночас візуальних підтверджень таких даних ISW не має.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках.

Там було відбито 53 атаки ворога. В епіцентрі бойових дій залишається місто Бахмут, повідомив уранці 22 квітня Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на головних напрямках фронту: показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути