пʼятниця, 22 червня 2018 11:01

Смертність на воді в Україні б'є рекорди

Смертність на воді в Україні б'є рекорди
Смертність на воді в Україні б'є рекорди. Фото - УНН

Від початку цього року на водоймах в Україні загинули вже 453 особи, з них – 43 дитини. Торік цей показник становив 322 особи, в тому числі 31 дитина.

"Лише з початку червня на водоймах країни загинули 135 українців. Цей показник значно перевищує минулорічні червневі показники", - повідомили ДСНС України.

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Це купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Що стосується дітей, то основна причина – недогляд дорослих. Батьки чи вихователі ні на секунду не повинні зводити очей з дитини, навіть якщо води тільки по коліно. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіла водолаз-рятувальник Оксана Чехностренко.

Радить, що робить робити, коли людина тоне.

"Не панікуйте, спокійно попросіть когось викликати "швидку", рятувальників, тільки тоді біжіть рятувати. Просіть когось підстрахувати. Якщо є течія і немає досвіду – є ризик загинути обом. Підпливати до людини, що тоне треба тільки зі спини. Бо людина налякана, в паніці буде хапатися за все підряд і тягнути на дно. Якщо ж ви самі опинилися у такій ситуації, відчуваєте, що не вистачає дихання, чи судомить руку-ногу – не панікуйте. Старайтеся інтенсивно махати рукою. Час від часу можна лягати на спину перепочивати, але махати рукою не переставайте. Можна одягати на руку спеціальний червоний браслет. Він не дуже допоможе, але збільшить ймовірність того, що вас побачать. Якщо не дуже велика відстань до берега, і є шанс, що вас хтось почує, можна кричати. Але пам'ятайте, що маєте зберегти якомога більше сил", - каже рятувальниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забрала водоверть: двоє братів утопилися в Дніпрі

У водоймах, де є вирви, купатися заборонено. Вибратися нереально. Тому купатися там категорично заборонено.

"Порада, що треба розслабитися і чекати, що вир виштовхне – нонсенс, категорично робити цього не можна. Воно то може й виштовхне, але буде пізно, людина однозначно наковтається води через паніку та брак кисню", - додає Оксана Чехностренко.

Такі місця мають бути обгороджені або позначені червоними прапорцями, за словами спеціаліста. Також червоними прапорцями мають бути позначені місця, де є різкий перепад дна – мілина і раптом п'ятиметрова яма та сильні течії.

У курортному селищі Кирилівка Запорізької області рятувальники дістали з води Азовського моря тіло 39-річного чоловіка. За нього трималася 9-річна донька. Життю дівчинки нічого не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «Смертність на воді в Україні б'є рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути