Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 10:56

Найкривавішого маніяка України затримали у квартирі коханки
5

Автор: lenta.ru
  25 років тому 14 квітня у Яворові на Львівщині затримали найкривавішого маніяка  України   Анатолія Онопрієнка. На його рахунку 52 жертви, серед яких 11 - діти
25 років тому 14 квітня у Яворові на Львівщині затримали найкривавішого маніяка України Анатолія Онопрієнка. На його рахунку 52 жертви, серед яких 11 - діти

25 років тому 14 квітня у Яворові на Львівщині затримали найкривавішого маніяка України Анатолія Онопрієнка.

У період з 1989-го до 1996 року він убив 52 людини: 9 жертв із 14 червня до 16 серпня 1989 року і 43 жертви з 5 жовтня 1995-го до 22 березня 1996 року. Його називали найжорстокішим маніяком XX сторіччя, якого можна порівняти тільки з Андрієм Чикатилом. Онопрієнко вбивав людей на території Житомирської, Київської, Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Рівненської областей. Лишається велика кількість інкримінованих йому, але не доказаних епізодів. Маніяка розшукували понад 100 тис. осіб: міліція, внутрішні війська, СБУ. Під час затримання в його квартирі знайшли обріз, касетний магнітофон "Акай", газовий пістолет і 122 речі, що належали жертвам.

До останнього дня свого життя Онопрієнко переконував, що не міг сам скоїти вбивства і вищі сили наказували йому розстрілювати людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стратили одного з найкривавіших маніяків

Перші жертви Онопрієнка – мандрівники

Свої перші вбивства Анатолій Онопрієнко скоїв ще за Радянського Союзу. Улітку 1989 року разом із другом, ветераном Афганської війни Сергієм Рогозіним, вони розстрілювали й грабували людей на трасі. Першими жертвами маніяка стало подружжя, яке прямувало до своєї машини. Онопрієнко холоднокровно розстріляв їх. Пізніше на розгляді справи він скаже, що не мав від цих вбивств "ані задоволення, ані вигоди".

Автор: murderpedia.org
  Анатолій Онопрієнко під конвоєм
Анатолій Онопрієнко під конвоєм

Упродовж року він зі співучасником розстрілював людей біля машин на трасі. Загалом 1989 року Онопрієнко вбив 9 людей. Серед них – 11-річний хлопчик, який мирно спав у машині. Трупи він спалював разом із транспортом.

Повернення в Україну й нова серія вбивств

Убивши 9 людей, Онопрієнко нелегально подорожував Європою й намагався добитися політичного притулку за кордоном. Однак 1995 року його депортували до України. Але в аеропорту його ніхто не заарештував. Тож він почав нову серію вбивств. Він заходив у будинки, розстрілював цілі сім'ї в усій Україні. За рік його жертвами стали 43 особи, із них 10 – діти. За його словами, він убивав дітей, "бо не хотів залишати їх сиротами".

Першими жертвами нової серії вбивств Онопрієнка стала родина Зайченків. Він їх жорстоко розстріляв, забрав їхні каблучки, теплий одяг і спалив трупи в будинку. Далі за день маніяк міг убити до 7-9 людей.

Автор: novaya.com.uа
  П’ятьох членів родини Пилат із села Братковичі Городоцького району Львівської області Анатолій Онопрієнко вирізав у січні 1996 року. Вижила наймолодша донька Олена, яка ночувала у бабусі
П’ятьох членів родини Пилат із села Братковичі Городоцького району Львівської області Анатолій Онопрієнко вирізав у січні 1996 року. Вижила наймолодша донька Олена, яка ночувала у бабусі

"Коли всі спали, зайшов. Спочатку застрелив господаря, потім дружину, яка молила: "Не стріляй", зарізав 6-річну дитину й задушив тримісячного малюка. Потім підпалив дім", - розповідав Онопрієнко.

Додому до ще однієї сім'ї серійний убивця навідався перед Новим Роком – 31 грудня 1995-го. Сімейна пара Крючкових і дві їхні доньки-близнючки були розстріляні. Тіло однієї з дівчат знайшли під столом. Перед смертю вона прокусила свою руку до кістки від страху перед Онопрієнком.

Найбільше маніяк вирізав людей у селі Братковичі, куди він час від часу навідувався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався суд над найкривавішим маніяком України

Наказували голоси

Достеменно не відомо, чому саме Анатолій Онопрієнко почав убивати. На допитах і під час судових слухань він часто розповідав про "голоси", які давали йому завдання.

"Я ніколи не жалів ні про що, не шкодую й зараз", – казав він.

За його словами, "вищі сили" наказали провести три серії вбивств. Перша – 9 людей – за комунізм, що конав. Друга – 40 людей – проти неонаціоналізму. І третя серія жертв мала захистити людство від чуми XXI століття. Онопрієнко мав забрати 360 душ. Але йому завадив арешт.

Сім'я Онопрієнка

Анатолій Онопрієнко народився 25 липня 1959 року в селі Ласки на Житомирщині. За рік батько покинув родину. А коли Анатолієві було 3 роки – померла мати. Виховували хлопця і його старшого брата баба й тітка. Пізніше хлопець потрапив в інтернат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло ніхто не забрав: як помер найжорстокіший серійний вбивця України

Після закінчення 8 класів у сиротинці Анатолій вступив до Малинського лісового технікуму. Провчився лише 2 курси й пішов в армію. Після повернення вступив до мореходного училища. Заробляв багато, був популярним у дівчат. Працюючи матросом, об'їхав увесь світ. Не гребував крадіжками й контрабандою, але жодного разу його не спіймали. 1986 року через конфлікт із керівництвом він назавжди залишив мореплавання. Почав працювати пожежником. Йому багато хто заздрив, бо мав дружину, сина, великий будинок, купу грошей і цінних речей. Восени 1989 року Онопрієнко зненацька залишив родину та, узявши всі сімейні заощадження, поїхав у невідомому напрямку. Не давав знати про себе 6 років.

Автор: murderpedia.org
  Будинок на Житомирщині, де жила сім'я Анатолія Онопрієнка
Будинок на Житомирщині, де жила сім'я Анатолія Онопрієнка

В Яворові Онопрієнко жив у коханки Ганни Козак. В її квартирі його й затримали. За одними даними, саме жінка видала Онопрієнка поліції. Інші джерела вказують на його зведеного брата Петра.

Вирок і смерть

Судовий процес над Онопрієнком розпочався 23 листопада 1998 року в Житомирі. Обвинувальний акт зачитували 3 дні. Також оголосили, що експертиза визнала Онопрієнка осудним. У ці дні зала суду була переповненою. Суд тривав 4 місяці. 1 квітня 1999 року його засудили до страти. Суддя зачитував вирок 12 годин. На момент винесення вироку Онопрієнко виповнилося 39 років.

Автор: veteranovd.zp.ua
  . 27 серпня 2013 року маніяк помер у житомирській в'язниці №8 від серцевого нападу. Провів в ув'язненні 17 років
. 27 серпня 2013 року маніяк помер у житомирській в'язниці №8 від серцевого нападу. Провів в ув'язненні 17 років

Наступного року в Україні скасували смертну кару. Покарання замінили на довічне ув'язнення. 27 серпня 2013 року маніяк помер у Житомирській в'язниці №8 від серцевого нападу. Провів в ув'язненні 17 років. Тіло Онопрієнка ніхто не хотів забирати. Його кремували державним коштом. Прах розвіяли.

1996 року Анатолій Онопрієнко вбив 14 жителів села Братковичі Городоцького району Львівщини. На тамтешньому кладовищі є окрема ділянка, де їх поховали. У селі зі звістки про смерть маніяка зраділи. У селі Ласки Народицького району Житомирщини, звідки родом Онопрієнко, про його смерть дізналися з новин. Теж ніхто не сумував.

Зараз ви читаєте новину «Найкривавішого маніяка України затримали у квартирі коханки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути