Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2022 14:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія позбавляє мільйони українців права на доступ до питної води - омбудсмен

Росія позбавляє мільйони українців права на доступ до питної води - омбудсмен
Росія порушує право громадян України на доступ до питної води, закріплене у резолюції Генеральної Асамблеї ООН та резолюції Ради ООН з прав людини. Фото: ТСН

Дії окупантів порушують право мільйонів українців на доступ до питної води. Про це заявила омбудсмен Людмила Денісова.

"Війна частково або повністю позбавила доступу до питної води мешканців Маріуполя, Миколаєва, Харкова, Охтирки, Ізюму, Макарова, Пологів, Василівки, Оріхова, Гуляйполя, Чернігова, Тростянця та багатьох інших населених пунктів. Лише у Донецькій області 200 тис. осіб не мають доступу до води. Зі збільшенням масштабів зіткнень існує загроза, що найближчими тижнями Донецька область може бути повністю відключена від водопостачання", - наголосила Денісова.

Росія порушує право громадян України на доступ до питної води, закріплене у резолюції Генеральної Асамблеї ООН та резолюції Ради ООН з прав людини.

"Дії агресора є прямим порушенням частини першої статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (Четверта Женевська конвенція), відповідно до якої держава-окупант зобов'язана за допомогою усіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами, у тому числі водою", - заявила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Армія може повернутися проти Лукашенка" – чому Білорусь вагається надсилати війська в Україну

Вона також закликала міжнародну спільноту посилити санкційний тиск на РФ, щоб та припинила військову агресію проти України та катування мирного населення.

Через блокаду російськими окупантами в Маріуполі від зневоднення померла 6-річна дівчинка. Її знайшли під завалами 8 березня. Скільки часу дівчинка боролася за своє життя - ніхто не знає.

Окупанти з Росії цинічно позбавили півмільйона маріупольців води, світла, тепла та зв'язку. Заблокували усі виїзди та в'їзди до міста. Залишили людей відрізаними від зовнішнього світу. Усі спроби доставити людям продукти харчування та медикаменти блокувалися російською армією.

Зараз ви читаєте новину «Росія позбавляє мільйони українців права на доступ до питної води - омбудсмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути