Ексклюзиви
середа, 23 березня 2022 22:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Армія може повернутися проти Лукашенка" – чому Білорусь вагається надсилати війська в Україну

"Армія може повернутися проти Лукашенка" – чому Білорусь вагається надсилати війська в Україну
Лукашенко виступив союзником Путіна з самого початку повномасштабної війни, нагадує Павло Лакійчук. Фото: Facebook

Президенту країни-агресора Володимиру Путіну потрібні білоруські війська, щоб закрити два напрямки удару в Україні. Саме тому для Білорусі відтермінували виплату по російським кредитах. Але самопроголошений президент Олександр Лукашенко боїться, що армія повернеться проти нього. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Павло Лакійчук, керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія XXI".

"Путіну дуже потрібні білоруські війська, щоб нанести удар в тил нашим воїнам, які оточують російські війська на північний захід від Києва. По-друге, перерізати наші лінії комунікації на Захід, де йдуть і військові, і цивільні постачання. Путін вимагає цього від Лукашенка, бо вимушений шукати резерви та союзників, але не знаходить. Білорусь для Путіна – найкраща мішень. До того ж, Кремлю потрібні білоруські запаси зброї. Списання кредитів – це така форма авансу Лукашенку. Все зараз залежить від білорусів", – каже Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "План Маршалла" створив сучасні Німеччину та Японію – як Захід може допомогти відновити Україну

Лукашенко боїться свого народу, хоча вже довів, що може "завести людей у стойло", пояснює експерт.

"Але є армія, яка тримає його режим. Лукашенко боїться, що піднімуться проти нього військові. Цього він не проходив. Тож зараз він між ковадлом і наковальнею. Рішення може бути у будь-який момент. Лукашенко зараз виправдовується Путіну, що загрозою вторгнення відтягує наші сили. Але по мірі того, як ми крошитимемо росіян, тиск Путіна зростатиме. Але і страх Лукашенка втрутися теж. Може статися і так, що білоруський диктатор зможе "пропетляти" і не посилати свої війська", – говорить Лакійчук.

Лукашенко виступив союзником Путіна з самого початку повномасштабної війни, нагадує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Співпраця з Росією псуватиме репутацію" – що означатиме виключення РФ із G20

"Вже той факт, що російську зброю застосовують з території Білорусі, робить Лукашенка учасником конфлікту. Питання – чи візьмуть участь білоруські війська у війні безпосередньо – стоїть перед їхнім суспільством, а не Лукашенком. Він може і хотів би зробити такий крок, але серед білорусів культивувався протягом 30 років імідж нейтральної країни. В цій ситуації президент сів на шпагат", – говорить Лакійчук.

Росія використовує територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти 24 лютого наступали російські загарбники. 1 березня техніка Білорусі незаконно перетнула кордон України. Для здійснення авіанальотів проти України російська армія використовує практично всі придатні для цього аеродроми Білорусі.

20 березня Міноборони повідомило, що зафіксувало ознаки підготовки збройних сил Республіки Білорусь до прямого вторгнення на територію України. Пересування білоруської техніки досі спостерігають на кордоні. 21 березня Москва погодилися відтермінувати виплату зобов'язань Мінська щодо російських держкредитів на п'ять-шість років.

Бльшість білорусів не хочуть, щоб їхня армія воювала в Україн, свідчать результати незалежних соціологічних досліджень.

Підпишіться на наш канал в Telegram. Інформуємо про ситуацію в країні.

Зараз ви читаєте новину «"Армія може повернутися проти Лукашенка" – чому Білорусь вагається надсилати війська в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути