четвер, 31 березня 2011 16:50

Прикарпаття продовжують очищати від хімікатів

Прикарпаття продовжують очищати від хімікатів

З Калуша за межі Прикарпаття вивезено майже 9 тисяч тонн гексахлорбензолу. На це держава виділила більш ніж 300 млн. грн.

Також для покращення екологічної ситуації в регіоні, за словами голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, на Домбровському кар'єрі побудовано північний борт і розсолопромисел, накрито золовідвал.

"В цілому за минулий рік уряд для Калуша виділив 450 млн. грн. Це суттєва допомога", - переконаний Вишиванюк.

Цього року у Калуші планується розпочати будівництво нового заводу з виробництва калійних добрив.

Через затримку пуско-налагоджувальних робіт німецькою фірмою на травень перенесено відкриття калуського підприємства з випуску суспензійного полівінілхлориду, що є сировиною для виготовлення вікон, поліетиленових труб, деталей до кораблів, літаків, автомобілів. Дотепер суспензійний полівінілхлорид, за словами Вишиванюка, завозився в Україну з Південної Кореї.

"Завод ще не запущено, а вже чимало бажаючих придбати цю сировину. То чи не краще самим побудувати у Калуші близько 10-ти заводів-супутників. А це – додаткові робочі місця, десятки-сотні мільйонів гривень додаткових надходжень до бюджетів", - наголосив голова облдержадміністрації.

За інформацією Вишиванюка, Уряд за минулий рік виділив "на Калуш" близько 450 млн. гривень (на екологію, охорону здоров'я та інші цілі).

У лютому минулого року Верховна рада затвердила указ президента про оголошення Калуша і прилеглих сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району зоною надзвичайної екологічної ситуації на 90 днів.

Раніше експерти заявили про можливість техногенної катастрофи в Калуші через відходи місцевого хімічного підприємства "Оріана".

Переповнення сховища відходів внаслідок атмосферних опадів може призвести до руйнування захисної дамби і потрапляння в навколишнє середовище близько 2 млн. куб. м отруйних речовин.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що кожен п'ятий мешканець села Пійла на Івано-Франківщині залишився без води. Через потрапляння розсолів у водоносні горизонти відбувається засолення сільських криниць.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпаття продовжують очищати від хімікатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути