Ексклюзиви
субота, 08 липня 2023 11:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Посланець Путіна відвідав ЗАЕС. У ГУР розкрили мету візиту

Посланець Путіна відвідав ЗАЕС. У ГУР розкрили мету візиту
Окупанти планують забирати житло жителів Енергодару, щоб заохотити росіян працювати на ЗАЕС. Фото: t.me/DIUkraine

Російські окупанти планують забирати житло жителів Енергодару, щоб заохотити росіян працювати на Запорізькій атомній електростанції.

Планується, що таким чином буде розселено до 4,5 тис. росіян. Про це йдеться у повідомленні в Головного управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram.

Зазначається, що 6 липня на територію окупованої ЗАЕС прибув перший заступник керівника адміністрації президента Росії Володимира Путіна Сергій Кірієнко. Цей візит відбувся на тлі оприлюднення інформації про замінування окупантами ЗАЕС.

"Офіційна мета приїзду Кірієнка – ознайомлення зі станом справ на станції та перевірка загальної безпеки. Неофіційно – посланець Путіна мав продемонструвати відсутність панічних настроїв. А також спробувати розв'язувати проблемні питання, пов'язані з комплектуванням станції персоналом", – йдеться у повідомленні.

У розвідці зауважили, що після початку вторгнення велика частина кваліфікованого персоналу станції або залишила окуповані території, або відмовилась підписувати нав'язані договори з Росатомом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза катастрофи на ЗАЕС повністю не знята – Буданов

Водночас спроба залучення російських співробітників також не дала очікуваного результату, спеціалісти часто відмовляються їхати на ЗАЕС навіть попри обіцяні зарплати та пільги.

"Згідно з отриманою інформацією, на станції проведено нараду за участі Кірієнка та гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького щодо додаткового стимулювання потенційних працівників з Росії. Для цього планується надавати росіянам житло, вилучене в українців, які покинули територію Енергодару", – зазначили у ГУР.

За даними розвідки, планується, що таким чином буде розселено до 4,5 тис. росіян.

"Втім, наразі охочих їхати на ЗАЕС небагато", – зазначається у повідомленні.

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про можливу підготовку російськими терористами провокації на території ЗАЕС. На зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків станції були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої, сказали.

Російські окупаційні війська захопили Енергодар в березні минулого року. Там знаходиться ЗАЕС. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Зараз ви читаєте новину «Посланець Путіна відвідав ЗАЕС. У ГУР розкрили мету візиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути