вівторок, 12 лютого 2013 11:40

Північна Корея провела ядерний вибух під землею. Нібито все пройшло безпечно

Північна Корея провела ядерний вибух під землею. Нібито все пройшло безпечно
Фото: obozrevatel.com

Уряд Північної Кореї вдень 12 лютого офіційно оголосив про "успішне проведення" підземного ядерного вибуху, повідомляє Agence France-Presse.

При цьому у Пхеньяні підкреслили, що на полігоні на північному сході країни була випробувана не просто ядерна бомба, а "мініатюрний ядерний заряд підвищеної потужності". Що саме мається на увазі, влада КНДР уточнювати не стала, але відзначила, що все пройшло безпечно і технічно бездоганно.

У свою чергу Південна Корея також підтвердила, що кількома годинами раніше у КНДР був проведений підземний ядерний вибух. Про це повідомляє Reuters з посиланням на адміністрацію південнокорейського президента.

Сеул засудив дії північних сусідів, назвавши їх провокаційними. На прохання Південної Кореї вдень 12 лютого у Нью-Йорку пройде екстрене засідання Ради безпеки ООН, присвячене північнокорейським ядерним випробуванням. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун також засудив вибух, назвавши його порушенням попередніх резолюцій ООН.

Про те, що вибух відбувся, стало відомо відразу після його проведення завдяки американському обладнанню, що дозволяє відстежувати підземні поштовхи по всьому світу. Характер коливань земної кори не залишив сумнівів у тому, що вони були викликані штучно. При цьому МНС РФ ніяких підземних поштовхів на Далекому Сході не зафіксувало.

Північнокорейський ядерний вибух став уже третім з 2006 року. За даними фахівців, він виявився набагато більш потужним, ніж попередні випробування у 2006 і 2009 роках, відзначає "Аль-Джазіра".

Пхеньян заявляв, що збирається провести випробування ядерної зброї у відповідь на санкції, що послідували за запуском ракети "Инха-3" із супутником "Кванменсон-3". КНДР заявила, що запуск був проведений у виключно мирних цілях, проте це пояснення мало кого переконало: більшість країн світу визнали запуск випробуванням балістичної ракети.

Зараз ви читаєте новину «Північна Корея провела ядерний вибух під землею. Нібито все пройшло безпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути