неділя, 27 січня 2013 18:42

В Ірані вибухнув найбільший підземний ядерний завод - ЗМІ

В Ірані вибухнув найбільший підземний ядерний завод - ЗМІ
240 працівників ядерного центру залишилися під землею. Фото: atomic-energy.ru

В Ірані на одному з підземних ядерних заводів сталася диверсія. Потужний вибух, що стався на об'єкті у Форду, практично повністю знищив всю інфраструктуру. 240 працівників ядерного центру залишилися під землею, відрізані від зовнішнього світу - рятувальних бригад так і не вдалося до них дістатися.

Про це повідомив американський сайт новин WND із посиланням на колишнього співробітника іранської розвідки, пише ТСН.

Джерело отримав ці відомості від одного з охоронців об'єкта, на якому проводилося збагачення урану до рівня 20%. За його словами, вибух, що стався в понеділок, 21 січня, вранці, був настільки сильним, що обвалилися всі будинки в радіусі 5 км.

Іранська влада негайно оголосила закритою військовою зоною всю територію в радіусі 24 км від місця вибуху. Протягом декількох годин була перекрита швидкісна траса, що сполучає Тегеран зі священним шиїтським містом Кум.

Об'єкт знаходиться на глибині 90 м під землею, щоб захистити його від можливої атаки. Підземні корпуси із зовнішнім світом пов'язували лише два підйомники, які повністю зруйновані. Перший підйомник доставляв працівників у відсік центрифуг. У момент вибуху він знаходився на глибині 73 м. Другий підйомник знаходився в нижній точці, у момент вибуху він був завантажений крупний важким устаткуванням і балонами з газоподібним гексафлуоридом урану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані стався потужний землетрус. 5 людей загинуло, ще 12 поранених

Іранська влада впевнена, що мова йде про умисну диверсію. За даними слідства, вибухівку завозили на об'єкт поступово, під виглядом важкого обладнання і гексафлуорида урану. Епіцентр вибуху знаходився в третьому відсіку центрифуг, який розташований прямо над сховищем збагаченого урану.

Автори сайту WND перед публікацією передали всю цю інформацію представникам адміністрації США, але ті вирішили не публікувати ніякої реакції з цього приводу. Та і сам факт вибуху, про який йде мова, не отримав підтвердження з офіційних джерел.

Автори сайту зазначають, що, за інформацією з інших джерел, стратегія диверсій і таємних операцій покликана замінити великомасштабну військову операцію проти іранських ядерних об'єктів. Наголошується також, що президент Ірану Махмуд Ахмадінежад у вівторок скликав надзвичайне засідання за участю глав іранських розвідслужб і керівників ядерної програми.

Реактор у Форду довгий час був засекречений. Це головний об'єкт зі збагачення урану, де працює 2700 центрифуг. Саме про цей реакторі говорив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху у своєму виступі в ООН. На думку фахівців, 20-процентний уран, який отримують в Ford, можна перетворити в ядерне паливо для бомби протягом декількох тижнів.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані вибухнув найбільший підземний ядерний завод - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути