вівторок, 24 січня 2012 12:16

Перелом носа, струс мозку: журналісти шукали в донецькому супермаркеті прострочені продукти

Вчора близько 13.00 в донецькому супермаркеті "Сокіл" побили трьох журналістів і правозахисника. Двоє журналістів видання "Український тиждень", кореспондент донецької редакції газети "Комсомольська правда", адвокат і представник громадської організації робили фото-і відеозйомку продукції, виявляючи товари з вичерпаним терміном придатності. До торгового центру "Сокіл" учасники рейду встигли побувати в ТЦ "Декор Донбас" та "Великій кишені", де безперешкодно проводили ту ж роботу. А в магазині "Сокіл" на учасників рейду накинулись близько десяти охоронців кавказької зовнішності. Перед нападом, посилаючись на табличку, яка розміщена біля входу в магазин, адміністратор забороняв зйомку в торговому залі. У відповідь журналісти намагалися вручити працівникам ТЦ роздруківку з витягами з українського законодавства - ст. 50 Конституції (про вільний доступ до інформації, що стосується продуктів харчування, та ін.), та іншими статтями, які гарантують права споживачів і дозволяють фото-і відеозйомку в громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронець дніпропетровського супермаркету забив на смерть клієнта

В результаті учасники рейду були жорстоко побиті охоронцями: спочатку в самому магазині, а потім за його межами - біля входу в магазин. Донецький журналіст Павло Колесник отримав перелом носа і струс мозку, фотокор "Українського тижня" Андрій Ломакін - струс мозку, у громадського діяча Станіслава Федорчука також струс мозку.

"Коли Станіслава повалили на землю, його били лежачого кілька людей, Андрій захищав камеру, і не міг прикрити голову - тому кілька разів втрачав свідомість, - розповів Павло Колесник. - Причому, ми не чинили опору, не захищалися. Адвоката Дмитра Коробка і журналіста Богдана Буткевича тільки виштовхували, тому що вони не знімали. У нас же виривали телефони і камери. Мене вдарили в брову на сходах, розсікли лоба, розбили ніс. Від окулярів нічого не залишилося - вони розбилися від удару в обличчя. Уже на вулиці я намагався відійти, але за мною йшли і продовжували вимагати: "Давай телефон, або ми тебе порішимо". Обступили з усіх боків, стали по кишенях шарить, але я встиг сховати телефон. А ось без окулярів нічого не бачу ".

"Мене викинули з порога зі сходинок ударом ззаду в потилицю, - розповів Станіслав Федорчук. - Від такого удару підкошуються ноги, втрачається орієнтація, ці кавказці чітко знали як це буде, це професіонали".

3 жовтня минулого року під час аналогічного рейду з представниками санепідемстанції у Павла Колесника відняли телефон в супермаркеті "Амстор" на вулиці Університетській. Прокуратура відмовила в порушенні кримінальної справи за фактом грабежу телефону. Згодом адміністрація "Амстора" повернула Павлу телефон в неробочому стані і без фотографій і відео, які він робив у момент пограбування. Реакцією "Амстора" стало звернення до суду до учасників рейду з позовами про захист честі та гідності. 13 охоронців і вантажників стверджують, що зазнали страждання у зв'язку з розміщенням їх фото в інтернеті, один з них вимагає три тисячі гривень в якості компенсації заподіяної шкоди. Так само "амсторівці" хочуть через Київський райсуд Донецька припинити "показ, розповсюдження " фото-і відеозображень "любими способами". Адвоката Дмитра Коробка, постійного учасника рейдів, а також двох представниць громадського руху адміністрація "Амстора" просить притягнути до кримінальної відповідальності за самоуправство. Дане питання зараз знаходиться на розгляді в прокуратурі.

Безпосередньо в торговому центрі "Сокіл" два тижні тому постраждали дві дівчини-журналістки, в однієї з них вирвали телефон. Вони теж написали заяви в міліцію, результат розгляду яких невідомий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супермаркети обраховують на касах, накручують вагу, дурять акціями

За фактом вчорашнього побиття журналісти домагаються порушення кримінальної справи за кількома статтями: крім відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень і спробу чергового пограбування вимагають притягнути працівників торгового центру за статтею "Перешкоджання професійній діяльності журналістів".

В даний час міліцією проводиться перевірка.

"На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Співробітники Ленінського райвідділу міліції прийняли заяви від усіх журналістів, також їм були видані направлення на СМЕ. Потерпілим була викликана "швидка медична допомога". А кореспондентам київського видання, які поспішали на поїзд, правоохоронці пояснили, куди звертатися за місцем проживання", - повідомляє прес-служба Донецького МУ ГУМВС Україні в Донецькій області.


Зараз ви читаєте новину «Перелом носа, струс мозку: журналісти шукали в донецькому супермаркеті прострочені продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

121

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути