пʼятниця, 20 січня 2012 00:00

"Гаврилівські курчата" знову підхопили інфекцію

Курятина — найбільш споживаний м'ясний продукт. Вона становить половину всього м'яса на столах українців. Тому якості цього продукту треба приділяти особливу увагу. Адже саме м'ясо і вироби з нього є лідерами за кількістю причин харчових отруєнь.

Нещодавно Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України виявили збудник сальмонельозу у субпродуктах курятини виробництва ТОВ "Комплекс Агромарс " (ТМ "Гаврилівські курчата"). Про це повідомив голова Держветслужби Іван Бісюк:

— Ці субпродукти зараз заморожені, — розповідає. — Після розслідування ми будемо приймати рішення, що робити із замороженими субпродуктами: віддати для термічної обробки чи утилізувати.

Торік у червні після вживання курей-гриль із супермаркету "Велика кишеня" у столичному районі Оболонь отруїлися 46 людей. Із них 38 госпіталізували із симптомами харчового отруєння. Зокрема — п'ятьох дітей. У них був стан середньої тяжкості. Тоді ж головний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко заявив, що має намір заборонити продаж курей від виробника торгової марки "Гаврилівські курчата", у м'ясі яких було виявлено сальмонелу. Як бачимо, імідж виробника курятини "Комплекс Агромарс" не вперше страждає від проблем із контролем якості м'яса вирощуваної птиці.

— Це свідчить про системну проблему з контролем за безпекою на виробництві, — каже директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. — М'ясо надходить у продаж запаковане, зараження на етапі логістики малоймовірне. Отже, контакт із патогенною мікрофлорою треба шукати на виробництві. Можливо, процес вирощування птиці належно не контролюється або ж прокол стається тоді, коли курей забивають, тушки обвалюють чи коли м'ясо готується до пакування. Наявність у товарі такого патогенного мікроорганізму, як сальмонела, для іміджу виробника харчів все одно що катастрофа "Фукусіми-1" для Японії.

У липні минулого року Інститут споживчих експертиз провів глибоку експертизу зразків продуктів з курятини торгових марок, що займають близько 80% ринку. За результатами лабораторних досліджень виявилося: лише зразки торгової марки "Наша Ряба" не викликали в експертів застережень за мікробіологічними і фізико-хімічними показниками. В решті, в тому числі в продукції торговельної марки "Гаврилівські курчата", виявили кишкову паличку.

Імідж одного виробника не має впливати на всю галузь, — кажуть експерти, — адже скандал із зараженням сальмонелою курятини від ТМ "Гаврилівські курчата" вже вийшов за межі України. Авторитетне  видання в галузі птахівництва Worldpoultry пише, що це найбільший випадок із затриманням зараженої партії в Україні і радить не купувати м'ясо цього виробника  до завершення розслідування.

Начальник управління громадського здоров'я та санітарно-епідемічного благополуччя населення Міністерства охорони здоров'я Алла Григоренко  зауважила, що "за дев'ять місяців поточного року санітарно-епідеміологічна служба вилучила з продажу понад 25 тонн м'ясної продукції — через невідповідність державним стандартам".

Виробники не контролюють якість продуктів і намагаються будь-що продати свій товар. А торговельні мережі женуться за прибутками й викидають на полиці магазинів неякісні харчі. За таких умов споживач залишається сам на сам із проблемою. Експерти Інституту споживчих експертиз радять: купуйте м'ясо та м'ясопродукти перевірених торгових марок, ретельно перевіряйте дати на упаковці, уважно читайте інформацію про склад продукту й умови його зберігання.

Зараз ви читаєте новину «"Гаврилівські курчата" знову підхопили інфекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути