Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2019 17:48

Не прошу пом'якшити мені міру покарання: що сказав у останньому слові Дронов

Не прошу пом'якшити мені міру покарання: що сказав у останньому слові Дронов
19 лютого в Київському райсуді Харкова обвинувачений у масштабній ДТП на Сумській Геннадій Дронов звернувся до присутніх із останнім словом. Фото - newsroom.kh.ua

Сьогодні, 19 лютого, в Київському райсуді Харкова обвинувачений у масштабній ДТП на вул. Сумській Геннадій Дронов звернувся до присутніх із останнім словом. Зробив це до того, як суддя пішов до нарадчої кімнати.

Промову читав із листка, бо дуже хвилювався. Сказав, що перший раз зіткнувся з судовою системою, за винятком єдиного адміністративного порушення за весь час 19-річного водійського стажу.

Публікуємо повний текст промови:

"Я не дозволяв собі порушувати швидкісний режим, не дивлячись на прискорення. У мене не було приводів у поліцію до цієї трагедії. Для мене те, що відбувається тут за час дебатів і засідань виглядає дико. Я, як і всі люди, думав, що тут все повинно бути чесно і справедливо. Що все одно повинні достукатися до істини. Але те, що тут відбувалося, на істину зовсім не схоже. Таке враження, що нас тут збирали не для того, щоб розібратися, що ж насправді сталося і прийняти чесне правильне рішення. А видаючи бажане за дійсне, підносячи це суспільству, яке від цього втомилося, запросити по максимуму, щоб всі нарешті заспокоїлися. Це велика трагедія для нас всіх. Але в цьому нещасному випадку не було злого умислу, а всі інші факти і докази повинні були бути ретельно вивчені і зважені для прийняття правильного і об'єктивного вирішення", - сказав Дронов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винен Дронов: адвокати Зайцевої зробили скандальну заяву

Він звернувся не лише до присутніх у суді, а й до всієї громади.

18.10.2017 року втратив все. У мене немає нічого, нічого не залишилося

"Користуючись своїм словом, я не прошу пом'якшити мені міру покарання, так як за час судового процесу я зрозумів, що це марно. Користуючись своїм словом, я звертаюся до потерпілих, адже в залі судових слухань, крім суперечливих обвинувачень з боку прокуратури і захисту Олени Зайцевої, в мою сторону звучали звинувачення в тому, що я не визнав своєї провини і не висловлював співчуття. Що вивчити імена всіх загиблих і постраждалих - це не складно. Що молода дівчинка, на відміну від мене, знайшла в собі сили визнати наслідки. Що я не відшкодував збитки в добровільному порядку. Так, я не визнав провини в тому, що сталося. Своєї провини настання цього жаху. Але я усвідомлюю свою участь в цьому і каюсь. Я не один раз просив вибачення: і в суді, і в камері перед Богом. Я кожен день прошу вибачення, незліченну кількість разів. Я прошу його зараз: вибачте мене. За те, що я опинився на тому перехресті. За те, що був, як всі, як інші. За те, що почав цей рух разом з іншими автомобілями. За те, що в ті секунди не усвідомив, що відбувається. Вибачте. Щиро прошу пробачити мене і зрозуміти мене. Зрозуміти, адже у мене не було ні найменшого наміру на порушення правил дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дронов відмовився виступити в дебатах

Я їхав як всі, як завжди. Гадки не мав про можливість настання таких жахливих наслідків. І вже тим більше - не бажав їх. Я не можу попросити вибачення у кожного. Я не можу допомогти матеріально - і не тому, що у мене немає такого бажання. Навіщо такими висловлюваннями робити з мене байдужого черствого монстра? При першій же можливості я готовий продати автомобіль і віддати гроші сім'ям загиблих і постраждалих. Але у мене немає такої можливості, тому що цим може займатися тільки я або мій адвокат. Я не можу допомогти - не можу, а не не хочу! Своїй матері я не можу допомогти, собі. Так, мені було не складно запам'ятати імена потерпілих. Не це бездушне "вивчити", яке прозвучало від адвоката нібито постраждалої. Адже не складно запам'ятати тих, про кого думаєш весь час, хто завжди в твоїй пам'яті. Не складно запам'ятати імена людей, коли ти знаєш, від чого вони загинули, і, сидячи в камері, перечитуєш це раз по раз, усвідомлюючи, що ти мимоволі причетний до їх загибелі.

Не складно запам'ятати тих, про кого думаєш весь час, хто завжди в твоїй пам'яті

Так, ця молоденька дівчинка сильніша мене. Так, вона смирно сидить на лаві підсудних, слухаючись у всьому свого адвоката і розуміючи, що після звільнення у неї буде все як і раніше. Я ж 18.10.2017 року втратив все. У мене немає нічого, нічого не залишилося. Часом - навіть бажання жити. Я хочу допомогти сім'ям загиблих і постраждалих. З огляду на сказане моїми адвокатами, єдине, що я хочу сказати на свій захист - ні перед судом, перед людьми - так це те, що, навмисне чи ні, але те злощасний перехрестя кожен день проїжджають сотні водіїв точно так, як проїхав його я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захист Дронова зробив заяву в дебатах

І жодного разу ні до мене, ні після мене це не привело до таких жахливих наслідків як 18.10.2017 року. Одним з тих уроків, які і справді зрозуміли всі - так це те, що ні по вулиці Сумській, ні по площі Конституції ніхто не займається стрітрейсингом і не влаштовує перегони з автомобілями. Які, як і всі інші в цьому провадженні, також не встановлені. Я не оратор. Я кілька разів переписував свої слова. І все одно жодним словом не можу передати все те, що відчуваю насправді. Я думаю, якщо ви на мить відкладіть свої емоції, то ви все самі побачите за зовнішнім виглядом. Вибачте мене, будь ласка. У всьому іншому я підтримую своїх адвокатів і сподіваюся на справедливе рішення суду. Дякую", - сказав Дронов.

Сьогодні, 19 лютого, у Київському райсуді Харкова завершилися дебати у справі масштабної ДТП на вул. Сумській. Суддя Віктор Попрас пішов до нарадчої кімнати, щоб підготувати вирок. До того сторони обмінялися репліками, після чого Геннадій Дронов виступив з останнім словом. Олена Зайцева від виступу в останньому слові відмовилась. Вона обмежилася коротким виступом у дебатах.

Зараз ви читаєте новину «Не прошу пом'якшити мені міру покарання: що сказав у останньому слові Дронов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути