неділя, 23 червня 2013 18:30

Названо прізвища трьох розстріляних у Пакистані українців

Серед українських альпіністів, розстріляних сьогодні на півночі Пакистану в провінції Гілгіт-Балтистан було троє жителів Харкова - Ігор Свергун, Бадаві Кашаев і Дмитро Коняєв. Імена загиблих назвав президент Федерації альпінізму і скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка.

"Сумна інформація підтвердилася. Олександр Заколодний (один їх учасників експедиції) повідомив по супутниковому телефону з базового табору: "Загинули Свергун Ігор, Кашаєв Бадаві, Коняєв Дмитро (всі з Харкова)", - заявив Копійка.

Після цього зв'язок перервався. Двоє інших загиблих - словаки.

Водночас відомо, що на початку червня в Пакистан вирушила міжнародна експедиція, до якої увійшли шестеро українців (альпіністи з Харкова та Києва), двоє представників Грузії і двоє альпіністів зі Словаччини. У складі групи були харків'яни Ігор Свергун, Олександр Заколодний, Бадаві Кашаєв, Дмитро Коняєв, Данило Яснюк.

Як розповів Копійка, трагедія сталася в базовому таборі альпіністів на висоті 4200 метрів біля підніжжя восьмитисячника Нанга-Парбат. "Це наметове містечко", - повідомив він.

Ігор Свергун. Народився 1966 року. Альпінізмом почав займатися в 1984 році в секції альпіністського клубу Харківського політехнічного інституту. Перше сходження зробив на вершину Семенов-баші. У 1989 році став майстром спорту з альпінізму, а в 1991 році - майстром спорту міжнародного класу. За досягнення в альпінізмі відзначений урядовими нагородами СРСР і України: орден "За мужність" (1990); орден "За заслуги" III ступеня (1996); орден "За мужність" III ступеня (1999). Двічі підкорив Еверест, був на багатьох восьмитисячниках світу. Останні роки активно займався альпінізмом, тренував молодих альпіністів у Харківському альпклубі і брав участь в експедиціях.

Бадаві Кашаєв. У Харківський альпклуб прийшов у 2009 році. Брав участь у сходженнях на Ельбрус, Охос дель Саладо (Чилі), Орісаба і Істасіуатль (Мексика), Чо-Ойю (Тибет), пік Леніна, Хан-Тенгрі, Амадаблам (Непал), Кіліманджаро (Африка), Ктопаксі, Чимборасо (Еквадор) . У березні 2012 року підкорив вершину Аконкагуа (6962 метри). Це вища точка Америки.

Дмитро Коняєв. У січні 2010 року разом з Олександром Заколодним здійснив сходження на Ельбрус.

Нагадаємо, вночі в неділю, 23 червня, в провінції Гілгіт-Балтистан на півночі Пакистану група терористів здійснила збройний напад на туристів. Нападники розстріляли 9 іноземних туристів - п'ятьох громадян України, росіянина і трьох китайців - і їх гіда, громадянина Пакистану.

Відповідальність за напад взяло пакистанське терористичне угруповання "Джундуллах".

Зараз ви читаєте новину «Названо прізвища трьох розстріляних у Пакистані українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

126

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути