середа, 18 квітня 2012 10:53

На Закарпатті очікують екологічне повстання горян

На Закарпатті очікують екологічне повстання горян
Екологи передбачають спротив закарпатських горян будівництву ГЕС. Фото: necu.org.ua

Передбачаючи спротив жителів гірських сіл, Рахівська районна рада дозволила "потайки" проектувати 12 малих гідроелектростанцій (ГЕС) на гірських  річках району. Жодних громадських слухань та погодження з населенням не було.

Про це Gazeta.ua повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Зокрема, за словами екологів, Рахівська районна рада Закарпатської області видала рішення "Про розроблення детальних планів на території Рахівського району".

"Під невинною назвою рішення приховано дозвіл Рахівській РДА розробити  проекти розміщення малих ГЕС на р.Говерла вище с.Луги, на р.Біла Тиса між селами Видричка і Богдан, біля с.Луги, на р.Богдан  біля с.Богдан, на р.Щаул біля с.Богдан, на потоці Білий біля с.Ділове, на р.Лазенщина вище  с.Лазенщина, на р.Павлик біля с.Видричка, по руслу річок Чорна Тиса, Тиса, Біла Тиса, та Шопурка", - уточнили активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи закликали українців рятувати Карпати від гідроелектростанцій

Вони нагадали, що перші будівництва ГЕС у Карпатах викликали хвилю спротиву місцевого населення і гостру критику громадських організацій і науковців. Як наслідок, 16 березня Івано-Франківська облдержадміністрація видала розпорядження про призупинення будівництва ГЕСів.

Громадські слухання, що відбуваються у гірських селах щодо будівництва малих ГЕС, призводять до єдиного результату – одноголосної відмови у погодженні будівництва ГЕС.

"Таким чином, в той час, коли Івано-Франківська область, реагуючи на виступи громадськості, взялась за  боротьбу з навалою ГЕС, Закарпаття нашвидкуруч почало погоджувати проекти будівництва, поки горяни не почали активного протистояння", - підкреслили екологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Тернополі проти ГЕС у Карпатах боролися бубном і барабаном

Громадські природоохоронні організації переконані, що такі  дії направлені  винятково на те, щоб всі проекти будівництва ГЕС були остаточно погоджені на той момент, коли хвиля народних протестів перекинеться через гори на Закарпаття.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті очікують екологічне повстання горян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути