Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2012 14:38

В Тернополі проти ГЕС у Карпатах боролися бубном і барабаном
7

Фото: Фото: Андрій Янович

Тернопільські туристи винесли на центральний майдан міста катамарани і байдарки, таким чином протестуючи проти побудови ГЕС в Карпатах.

Під час акції співали українських пісень під акомпонемент гітари, бубна і барабанів, та роздавали перехожим листівки, в яких пояснювали негативи побудови гідроелектростанцій.

"Акцією на бруківці ми символічно демонструємо, що займатися водним туризмом неможливо в місцях де води просто немає. Карпатські ріки вже почали заганяти в труби, аби добувати з них електроенергію, якщо так буде продовжуватися далі, то і там води не стане", - розповів один з організаторів акції в Тернополі Андрій Мельничук.

Турист зазначив, що річку Білий Черемош, як туристичну зону, вже знищили, побудувавши там гідроелектростанцію.

"Ще кілька років тому ми проводили там сплави, а тепер більшість порогів недоступні для нас через гідроелектростанцію, яку там побудували".

Присутні на акції екологи роз'яснювали, що більшість ГЕС які вже збудовані в Карпатах і прикарпатському регіоні є продовженням радянської практики підкорення природи.

"Ще за Австро-Угорщини на території України в багатьох селах використовували річкову енергію – ставили водяні млини. Але робилося це екологічно – з річки відводилася тільки частина води. Зараз же практикують інші методи – річку в верхів'ї заганяють в трубу, розганяють її і тоді вже пускають на турбіну. Дійшло до того, що навіть Чорний Черемош хочуть так використати. Ніхто навіть і не думає, що ця ріка є однією з основ колориту Карпат", - розповів виконавчий директор громадського об'єднання "Зелений Світ" Олександр Степаненко.

За словами активістів руху "Збережемо Карпати від малих ГЕС", влада запланувала побудову в Карпатському регіоні 550 малих електростанцій. На деяких ріках приватники вже зараз почали в обхід закону їх спорудження.

Зараз ви читаєте новину «В Тернополі проти ГЕС у Карпатах боролися бубном і барабаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути