неділя, 22 січня 2012 13:42

Азаров у 2012 році "забув" профінансувати заповідники - екологи

Азаров у 2012 році "забув" профінансувати заповідники - екологи

Уряд Миколи Азарова залишив заповідні території без фінансування. Тому природоохоронці звернулись до Кабміну та Верховної Ради з проханням вжити невідкладних заходів та відновити у бюджеті код видатків та кредитування на збереження природно-заповідного фонду, що дозволить поновити належне фінансування діяльності заповідних територій у складі Держлісагентства.

Як повідомили Gazeta.ua у Національному екологічному центрі України (НЕЦУ), у державному бюджеті України на 2012 рік не передбачені кошти для територій природно-заповідного фонду (ПЗФ), підпорядкованих Держлісагентству. До числа "постраждалих", зокрема, потрапили шість природних заповідників та понад десять національних парків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заповідний "Синевир" готують пустити під забудівлю - екологи

За словами екологів, у 2011 році на їхнє функціонування з держбюджету було виділено 53 млн грн, що складає 7,1% коштів, передбачених на фінансування видатків та кредитів Державного агентства лісових ресурсів.

"У поточному році, готуючи бюджет на 2012-й рік, урядом було виключено вказаний код видатків. Тобто, тепер заповідники будуть фінансуватись на загальних підставах разом із держлісгоспами, а їхніми грошима розпоряджатимуться обласні управління лісового господарства", - пояснили у НЕЦУ.

За словами головного редактора видання "Станіславівський Натураліст" Андрія Замороки, кошти, передбачені на заповідну справу і охорону природи, будуть тепер витрачені на "латання боргових дірок у якомусь з держлісгоспів".

Екологічні організації вважають, що це неминуче призведе до невиконання об'єктами ПЗФ поставлених перед ними завдань з охорони і відтворення природних комплексів, а також це - цілком реальний сценарій скорочення штату працівників об'єктів ПЗФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи закликали губернаторів заборонити джипінг у заповідниках

"Ми переконані, що наявність у структурі Держлісагентства об'єктів ПЗФ вищого рівня – безпосередня загроза національній безпеці держави та державним пріоритетам України в галузі охорони навколишнього природного середовища", – заявив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Тому, на переконання Василюка, у найкоротший час слід завершити розпочате перепідпорядкування установ ПЗФ з відання Держлісагентства у підпорядкування Міністерства екології і природних ресурсів України, як спеціально  уповноваженого  органу  державного  управління  в галузі організації, охорони та  використання  природно-заповідного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Азаров у 2012 році "забув" профінансувати заповідники - екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути