четвер, 17 січня 2013 16:47

Кияни чергуватимуть на скандальному будівництві у Десятинному провулку
9

Фото: Фото Андрія Жигайла

Сьогодні о 12 годині група активістів, разом із народними депутатами зламали паркан будівництва у Десятинному провулку, 3-5. Учасники акції виламали частину огорожі та відкрили навстіж в'їздні ворота. Так передавали забудовнику припис управління охорони культурної спадщини про заборону будівельних робіт. Тут мають звести багатоповерхівку для Української православної церкви київського партіархату. На в'їзді до майданчика встановили намет-приймальню народного депутата Анатолія Гриценка. У ньому чергуватимуть до рішення про заборону будівництва, кажуть активісти.

Вранці, об 11:30 під парканом будівництва палять троє чоловіків у чорних куртках. У руках розгорнений плакат "Ми проти будівництва на Десятинній, це наша громадська позиція". Ворота закриті. За огорожею працює жовтий кран, вантажить десятиметрові балки, поруч спеціальна машина забиває десятиметрові палі у землю.

"Зараз тут буде нас більше. Ще не всі підійшли. Обіцяють прийти народні депутати, активісти. Маємо передати припис. Чуєте, вони хоч і знають, що сюди мають прийти активісти, але продовжують будувати", — каже найнижчий з чоловіків Юрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Кирило проти відбудови Десятинної церкви - Толочко

За десять хвилин техніка замовкає. Біля будівництва збирається 30 людей. Плакат вішають на паркан будівництва. Починають скандувати "банду геть".

"Вони не виконують припис. Його видали ще 15 січня, а тут щоночі працюють та вдень довбуть землю. Ми вирішили принести припис та особисто його вручити. Я подала до суду на забудовників. Слухання будуть 25 січня. Поки, що на цій земельній ділянці є дозвіл на проведення археологічних розкопок. З техніки дозволяється використовувати тільки металошукач, а тут екскаватори та крани працюють", — каже адвокат Марина Соловйова. Разом з депутатом в Київраді від "Удару" Андрієм Странніком йдуть до воріт будівництва.

В цей час, активіст Віталій Черняхівський залазить на паркан та починає ламати його. За ним з криками "поверни собі місто" через паркан перелазять десятеро хлопців у масках. Виламують частину огорожі ззовні та відкривають ворота. В середину рине натовп.

"Правильно хлопці, давай ламайте. Тут все є незаконно. Патріархат задумав будувати дім на палаці князя Володимира. В якій ще країні так варварськи відносяться до історії?", - кричить Діна Герцрікен, мешканка сусіднього будинку №7.

Посеред будівництва викопаний триметровий котлован, ліворуч вагончики для будівельників, праворуч стоїть жовтий кран "МАЗ" та бурова установка. Активісти пробують вручити припис одному з працівників, той тікає та ховається у вагончику. Через віконце видно, як будівельники одягають нові оранжеві жилети. Вранці вони, працювали без них.

"Ви зрозумійте, ми працюємо. У нас є дозвіл на проведення укріплення ділянки, чим ми і займаємось. Ми нічого не будуємо, забиваємо палі для укріплення сусідніх будинків. У нас замовили проект цієї будівлі, ми і робимо. Ми наймані працівники, а не власники. А тепер ви залишаєте нас без куска хліба. Археологічні розкопки зимою не ведуться, їх почнуть влітку", — каже Сергій Зуєв, інженер виробництва.

Землю в оренду у Десятинному провулку, 3-5 церква отримала ще у 90х роках. Торік, тут археологи знайшли залишки фундаменту палацу князя Володимира часів Київської Русі. Будівлю хочуть звести на ньому. Це викликало спротив у громадських організаціях Києва. На їх думку, будівельники не мають усіх дозволів на будівництво. Зведенням займається львівська будівельна компанія "Лівадія".

Зараз ви читаєте новину «Кияни чергуватимуть на скандальному будівництві у Десятинному провулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути