вівторок, 20 лютого 2007 13:28

До іранського кордону США стягують війська

Військова операція США проти Ірану може початися будь-якої хвилини. Вона виходить далеко за межі знищення цілей, пов"язаних з ядерним енергетичним комплексом країни і зброєю масового знищення. Накопичене в регіоні звичайне озброєння дає президентові США Джорджу Бушу можливість протягом декількох годин знищити політичну, економічну і військову інфраструктуру Ірану, повідомляє британський журнал New Statesman.

За словами джерела в дипломатичних колах, американські військові вже позначили можливі цілі в Ірані - військово-повітряні і військово-морські бази, об"єкти ППО, ракетні заводи і командні пункти. У цей список, розроблений Центральним командуванням у Флориді, входять і заводи по збагаченню урану в Натанзі і Ісфахані, а також об"єкти в Араку і Бушері.

Як повідомили видання New Statesman на умовах анонімності британські військові джерела, "американські військові переключилися на Іран" відразу після повалення режиму Саддама Хусейна в Іраку. Розробці плану по Ірану не перешкодили навіть труднощі, з якими армія США зіткнулася у звільненому Іраку. Операція під кодовою назвою "Іранська свобода" розроблялася 4 роки.

Зараз Сполучені Штати мають можливості для ураження на території Ірану до 10 тисяч окремих цілей в ході одного нальоту. Нові бомби для знищення підземних бункерів важать лише 113 кг. Один "Стелс" або бомбардувальник B-52 може тепер знищити від 150 до 300 окремих цілей з точністю до метра використовуючи систему GPS.

Сам Вашингтон заявляє, що не має наміру нападати на Іран і як і раніше намагається дипломатичними засобами переконати Тегеран вирішити питання шляхом переговорів. США стверджують, що ядерна програма Ірану направлена на розробку ядерної зброї. Іран ці звинувачення відкидає. Одночасно високопоставлені чиновники США звинувачують Іран в постачанні зброєю і боєприпасами шиїтських бойовиків у Іраку, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «До іранського кордону США стягують війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути