Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2017 21:04

Історія одного наказу - чому рядовий прикордонник сів на 13 років
6

"Не треба боятись виконувати наказ", - каже засуджений прикордонник Сергій Колмогоров. 2 листопада Верховний суд України мав розглянути його касаційну заяву. У вересні 2014 року він виконав наказ відкрити вогонь по авто, в результаті чого загинула донеччанка Ірина Рижкова. Але засідання так і не почалось - не з'явився військовий прокурор.

До 13 років тюрми прикордонника засудив ще торік 15 листопада Приморський райсуд Маріуполя. Визнав його винним в умисному вбивстві та перевищенні службових повноважень. Апеляційний суд у лютому цьогоріч залишив вирок без змін.

Засідання проводять у суді на вулиці Пилипа Орлика 4 в центрі Києва. О 10:30, біля входу збирається до сотні людей. Прийшли підтримати прикордонника. Серед них військові, активісти та кілька народних депутатів. Останні заявили, що готові взяти Сергія Колмогорова на поруки.

Суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим
Фото: Анатолій Гаєвський
Суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим
Суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим
Суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим
Суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим

До середини пускають за півгодини до початку. В найбільший зал набивається близько ста людей. В тисняві кілька прикордонників-відставників розгортають плакати з вимогою звільнити його.

"Нам доведеться перенести все, тому що прийшов лист з прокуратури, що військовий прокурор не сьогодні, і не завтра, не зможе прийти сюди", - каже суддя.

Засідання закінчується за 5 хв. Суддя його переносить на 6 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд у справі засудженого прикордонника перенесли: не з'явився прокурор

Клітка засудженого оточена нацгвардійцями. Поки учасники виходять, Колмогоров дає інтерв'ю численним ЗМІ. Конвой частково розходиться, аби його було видно.

"Не треба боятися. Якщо є закон, значить треба за законом діяти. Як і я в тому випадку зробив - все по закону. Згідно з усіма інструкціями. Військові не мають боятись виконувати накази командира. Я зробив би все так само і не шкодую ні про що ні на хвилину", - каже він.

Біля дверей в оточенні відставних прикордонників стоїть мати засудженого.

"Я була дуже обурена, коли цю справу як слід не розглянули в апеляційному суді. Але зараз я обурена ще більше, обурена ставленням прокурора до цієї справи. Якщо б його син був понад 2 роки незаконно засудженим, то якби він реагував?", каже мати засудженого Тетяна Колмогорова.

Учасники суду на вулиці збираються та йдуть до Генеральної прокуратури. Будуть вимагати, аби військовий прокурор відповів, чому не прийшов на суд.

Хто такий Колмогоров?

Сергій Колмогоров одружений, має двох дітей. Відслужив контракт в армії. У 2004-2005 роках був з місією в Іраку. Далі працював столярем у Бердянську. Після початку анексії Криму, добровольцем пішов в армію.

"Так, як в ЗСУ тоді ще тільки розкачувало мобілізацію, він пішов в прикордонники. Там якраз місце було", - згадує його мати.

Автор: Орд
  Сергій Колмогоров під час служби (по центру)
Сергій Колмогоров під час служби (по центру)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атовця засудили до примусової психіатричної допомоги

Став кулеметником 79-го пограничного загону Азовсько-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України. 30 березня 2014 року зарахований до Бердянський прикордонний загін.

"Відповідальна людина, на нього можна покластися. Прикривав мене. Цінний боєць для української армії", - говорить про Колмогорова його колишній командир Єлисей Махов.

Затриманий в кінці 2015 року. Більше двох років чоловік відсидів у слідчому ізоляторі Дніпра.

"Він був одним з кращих бійців в нашому загоні. За спеціальністю кулеметник. Ми з ним захищали Седово і Новоазовськ. Він показав себе з кращої сторони", - каже Сергій Решетилов, боєць з яким служив засуджений.

Як це сталось?

9 вересня 2014 року прикордонниий патруль чергував на блокпосту в Маріуполі на вулиці Горської. На березі моря помітили машину, яка, як їм здалося, подавала фарами світлові сигнали в море.

Приблизно о 21.30 легковик Skoda Rapid с київськими номерами від'їхала з берега і попрямувала по дорозі до блокпосту. Прикордонники стверджують, що водію наказали зупинитися, проте машина швидкість нібито не скинула, продовжила їхати на блокпост.

"Місцем нашого тимчасового розташування був пункт технічного спостереження в західній частині Маріуполя. Ми чекали, що в будь-який момент противник буде брати місто. Завдання було - охороняти пункт. У наряді нас було двоє. Почувши наказ, ми спустилися з пагорба. І я встав під ліхтарем, де мене добре було видно. Коли автомобіль виїхав з-за повороту, я крикнув, щоб водій зупинився Махнув рукою. Потім зробив постріл в повітря. Машина, набираючи швидкість, мчала прямо на нас. Я опустився на коліно і випустив кілька коротких черг по колесах і радіаторі. У нас є нормативно-правові документи, за якими ми працюємо - наказ № 200 говорить, як треба діяти: я зупиняв транспортний засіб з порушником способом його пошкодження", - казав Колмогоров на першому засіданні.

Наказ стріляти віддав офіцер Антон Нагорний. Відразу 9 прикордонників відкрили вогонь на ураження по машині. (Якби вони це не зробили, за відмову виконати наказ командира, їх би покарали 8 роками обмеження волі - Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбиство Аміни Окуєвої: все, що відомо

Авто зупинилось. Виявилось, що одна з куль влучила в голову Ірини Рожкової. Водій не постраждав. Усього по машині випустили 48 куль, стверджує слідство.

Водій Євген Рожков стверджує, що він намагався втекти, не чув окриків зупинитися, не чув і не бачив пострілів. Після першого допиту, він втік до РФ де живе і досі. Саме Рожков написав листа в прокуратуру, в якій вимагав розслідувати інцидент, де заигинула його дружина.

Командир Колмогорова про наказ підтвердив це в судовому засіданні. Куля, що потрапила в жінку, могла належати будь-кому. Експертиза не встановила, що постріл був зроблений з зброї саме Колмогорова.

Що далі?

Адвокати впевнені, що справу відправлять на дорозслідування. Інакше це створить прецедент, коли за виконання наказу посадили невинну людину.

"Суди не взяли до уваги доводи захисту. Висновок побудований виключно зі слів потерпілого і одного свідка. Маріупольський суд влаштував закритий розгляд без жодних на те підстав. Експертизи зброї не були проведені. Куля, яку дістали з тіла загиблої не ідентифікована", - каже адвокат Оксана Муравська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сьогодні ти герой, а завтра - за ґратами": чим закінчиться справа Колмогорова

Які думки виникають?

Заява спілки ветеранів-прикордонників

"Старший солдат Сергій Колмогоров захищав суверенітет і територіальну цілісність України в складі прикордонного наряду. Їм повністю були дотримані всі вимоги наказів і інструкцій із застосування зброї. Зброя була застосована правомірно, проти ворогів держави, які діяли на користь сепаратистів. І, як підсумок - "потерпілий" сепаратист, що став громадянином Росії на свободі, а прикордонник, який чесно виконував свій обов'язок - за гратами".


Василь Казюк, офіцер-прикордонник

"Теоретично, повинні були понести відповідальність все прикордонники, що стріляли. Експертиза не встановила, що постріл був зроблений саме зі зброї Колмогорова. Але звинувачення було пред'явлено тільки одному, тому, який знаходився ближче всіх і чиї постріли нібито були більш точними. Цьому посприяли свідчення одного з товаришів по службі Колмогорова, який також стріляв по автомобілю".

Дмитро Тимчук, народний депутат

"Якщо ми зараз здамо нашого прикордонника - гріш ціна нашій незалежності, оплаченої кров'ю тисяч українців. Гріш ціна нашому "правосуддя". Як народний депутат України я готовий взяти на поруки Колмогорова. Упевнений, знайду чимало однодумців в депутатському корпусі. Його місце - не в СІЗО, а в почесних рядах українських силовиків, які відстояли Україну".

Ірина Фріз, народний депутат

"Весь цей бардак, що призводить до рішень проти наших військовослужбовців, підриває бойовий дух та мотивацію військовослужбовців - має бути припинено".

Юрій Бутусов, журналіст

"Справа безпрецедентна - за виконання прямого наказу командира разом з особовим складом підрозділу судять одного з бійців цього підрозділу. Це справа принципово відрізняється від судового процесу над генералом Назаровим. Назарова звинувачують у злочинній бездіяльності, халатності, що призвела до загибелі його підлеглих. У справі Колмогорова судять солдата, який виконував наказ свого командира, який стріляв, припускаючи, що рятує цим життя своїх товаришів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільненого з полону розвідника підозрюють у співпраці з терористами

Понад 10 тис. кримінальних справ відкрито проти добровольців АТО. Про це каже польский доброволець Конрад Камільський, який воював на Донбасі. Камільський народився в Польщі. Понад півтора року служив у батальйоні "Донбас". Був штурмовиком, потім – в особистій охороні комбата. У Штабі визволення патріотів допомагає бійцям, проти яких порушені кримінальні справи. Ініціатор створення в Україні незалежної профспілки "Рівність".

Зараз ви читаєте новину «Історія одного наказу - чому рядовий прикордонник сів на 13 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути