четвер, 02 листопада 2017 15:09

"Сьогодні ти герой, а завтра - за ґратами": чим закінчиться справа Колмогорова

"Сьогодні ти герой, а завтра - за ґратами": чим закінчиться справа Колмогорова
Прикордоннику Сергію Колмогорову присудили 13 років тюрми за виконання наказу. Фото:

13 років в'язниці отримав старший солдат Бердянського прикордонного загону Сергій Колмогоров. Приморський райсуд Маріуполя визнав його винним у вбивстві жительки Донецька 15 листопада торік. Апеляційний суд у лютому цьогоріч залишив вирок без змін.

9 вересня 2014 року на блокпосту поблизу Маріуполя прикордонники помітили автомобіль Skoda. Машина блимала фарами у бік моря. Потім рушила до блокпосту. Військові жестом показали водію, щоб зупинився для перевірки документів. Але він натиснув на газ і пішов на прорив. Попри попереджувальні постріли, збільшував швидкість. Військові відкрили вогонь на ураження. Водій із Донецька Євген Рижков не постраждав. Його цивільна дружина загинула.

Вогонь по автомобілю вели дев'ять бійців. Але засудили тільки Сергія Колмогорова.

Про деталі справи Gazeta.ua розповів Андрій Ляшенко, товариш, який служив із Сергієм Колмогоровим в Іраку:

"СБУ й контррозвідка провели розслідування. Злочину не виявили, справу закрили. Пройшло дев'ять місяців, водій подав до суду. Сергій двічі ходив як свідок. На третій - заарештували. Сам Рижков утік до Москви. Свідчення дає по відеозв'язку. Командира підрозділу перевели подалі. Ще один із підозрюваних бійців став на сторону звинувачення. Ми з'ясували, що він продав машину. Мабуть, платив - щоб не посадили. Ще шістьох солдатів навіть не викликали на допит"

Вирок незаконний, говорить Оксана Муравська, адвокат Сергія Колмогорова:

"Не взяли до уваги доводи захисту. Висновок побудований виключно зі слів потерпілого і одного свідка. Маріупольський суд влаштував закритий розгляд без жодних на те підстав. Простіше чинити беззаконня таємно.

Сергій був на службі, виконував свій обов'язок - захищав Батьківщину. А його судять за кримінальний злочин. Інкримінують умисне вбивство цивільної особи. Відсутність воєнного стану під час війни відіграла вирішальну роль".

Відсутність воєнного стану під час війни відіграла вирішальну роль

Юридичний статус антитерористичної операції створив передумови для вироку прикордоннику, вважає полковник запасу Олег Жданов.

"АТО, а не війна — проблема. Для нас це назва, а для всього світу - юридичний статус, - каже он. Якщо це антитерористична операція, то військові не мають права брати участь. Лише спецслужби й Національна гвардія. Це створює підстави, щоб засудити цю людину. Командир, який дав наказ стріляти, теж може сісти", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп хоче взяти на поруки прикордонника, якого засудили на 13 років

Подібні ситуації сьогодні - масове явище, стверджує військовий експерт: "Добровольців переслідують. Навіть тих, що у Збройних силах. У нас це не афішується. Маємо жахливі наслідки. Офіцерський корпус тікає з армії. Маємо величезний некомплект у бойових підрозділах серед контрактників. Через це - багато небоєздатних частин. Авторитет армії зводиться до нуля, довіра до військових падає. Такі справи можуть призвести до катастрофи".

У справі Сергія Колмогорова надзвичайно важливий контекст — події попередніх днів, наполягає ветеран АТО, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус" Роман Кулик.

"Прикордонник отримав 13 років за виконання наказу командира 9 вересня 2014-го. Тиждень, як закінчились бої за Іловайськ. Фронт сипався, Маріуполь був однією з ключових цілей росіян. 4 вересня група Сергія мала бойове зіткнення з ворогом у районі Новоазовська. Поблизу Маріуполя судна окупантів атакували катер прикордонників. У такій обстановці ніс службу його загін. Контекст надзвичайно важливий для розуміння справи.

Авто мигало фарами у бік моря. Очевидно, це викликало підозру у прикордонників і вони пішли перевірити його. Колмогоров і решта бійців діяли згідно зі статутом й відповідно до наказу зупинити рух підозрілої машини", - наголошує офіцер запасу ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "генерала" був обширний інфаркт: попав під обстріл і наклав у штани

Ключовий фактор - зв'язки подружжя із російською розвідкою чи структурами бойовиків так ніхто не перевіряв, додає Кулик.

"Судили Колмогорова маріупольські судді зі шлейфом скандалів та солідними статками у деклараціях. Слід віддати йому належне - він так і не визнав своєї вини заради послаблення вироку. Вирок Колмогорову - це також результат байдужості суспільства до війни. Сьогодні ти герой і захисник, а завтра - сидиш за ґратами й слухаєш звинувачення від особи, яка втекла в Росію", - говорить він.

Вирок Колмогорову - це також результат байдужості суспільства до війни

В Україні потрібно відновити військові суди, вважає Кулик: "Ця справа - складова ланцюга системних проблем українського правосуддя в умовах війни. Нам потрібно відновити військові суди. Вони могли б коректно розглядати подібні справи. Військові з аеродрому Одеси теж знали про вирок Колмогорову (28 жовтня відбувся рейдерський напад на територію військової частини в Одесі - караульні не відкрили вогонь по невідомих. Військова прокуратура відкрила проти них провадження. - ред.), тому побоялись застосувати зброю проти "тітушок".

2 листопада справу Сергія Колмогорова мав розглядати Вищий спеціалізований суд України. Оскільки не з′явився прокурор — засідання перенесли на понеділок, 6 листопада.

Більше двох років чоловік відсидів у слідчому ізоляторі Дніпра. Він - професійний військовий. На Донбас пішов добровольцем у березні 2014-го. Одружений, має двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні ти герой, а завтра - за ґратами": чим закінчиться справа Колмогорова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути