Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2012 13:01

Інститут спецтехніки і судових експертиз СБУ застряг в архаїзмі 90-х років — генерал служби безпеки

Інститут спецтехніки і судових експертиз СБУ застряг в архаїзмі 90-х років — генерал служби безпеки
Дізнатись, чи є певна річ "шпигунською", неможливо, вважає Матіос. Фото: ura-inform.com

Український ринок спецтехніки знищений. Так вважає Анатолій Матіос з головного контрольного управління Адміністрації президента. Це сталось після того, як в середині 2010 року в статтю 359 Кримінального кодексу внесли зміни. Відповідальність перед законом несуть ті, хто продає, купую та використовує спеціальні технічні засоби. Всі справи веде Служба безпеки України.

"Наша спеціальна техніка, яка вироблялась в Україні, експортувалась до багатьох країн світу. В ту саму Азію, в ту саму Америку. Засоби досі використовуються на захист інших держав. А у нас за це карають", - каже Матіос.

За його словами вже більше тисячі осіб притягнуто або притягується до кримінальної відповідальності.

"Вони отримують від умовних до реальних строків позбавлення волі, - каже чоловік. - Це нонсенс. В СБУ підстрахувались на всі випадки життя. Відповідно тепер маємо те, що маємо. Крім того, що я представник Адміністрації президента, я ще діючий генерал-майор СБУ. В силу своїх обов'язків дуже добре знаю цю тематику. Служба безпеки України стала монопольною. Вона увібрала в себе триєдину функцію: сама виявляє, робить експертизу і розслідує. Ще безпідставно та кулуарно розширили список спецзасобів, за якими зараз засуджують українців".

Дізнатись, чи є певна річ "шпигунською", неможливо. Методологія визначення спеціальних технічних засобів (СТЗ) засекречена.

"Це призвело до перекосу основного юридичного базису. Людина не звільняється від відповідальності через незнання законів, але вона не може розібратись: ручка, якою ставимо галочки в Центрі зайнятості є СТЗ чи ні. І це при тому, що кожен оперативний підрозділ оперативних служб володіє достатньо великим переліком чи арсеналом незаконних, згідно кодексу, технічних засобів".

Він зазначає, що зараз страждають невинні. А той, хто цим займається, не несе за це ніякої відповідальності. Якщо запитати чим займають охоронні структури, то кожен відповість, що прослуховують, переглядають і все це роблять незаконно. В першу чергу своїх працівників. А не притягаються до кримінальної відповідальності, бо там працюють колишні співробітники СБУ, колишні міліціонери, колишні податківці. А пересічний громадянин, який хоче як Кулібін щось визначити і дослідити, підпадає під кримінальну відповідальність".

Методологія визначення - є спецзасіб забороненим чи ні, засекречена. Судді змушені спиратись на висновки експертів того ж СБУ.

"Жоден суддя районного суду не знає, що таке спецзасіб. І для нього будь-який документ з відтиском "експерт", змушує згідно закону приймати рішення. Інститут спецтехніки і судових експертиз СБУ застряг в архаїзмі 90-х років, - каже. - А люди, які потрапили під кримінальні справи зараз сидять і думають: "Мої діти будуть рахуватись дітьми засуджених". Ми цього не відчуваємо. Але вони мають право нести відповідальність за, те в чому не розуміються. Для того, аби вони розуміли, ми маємо ініціювати якнайшвидший перегляд визначення методології засобів спецтехніки. Мають бути враховані інтереси держави, суспільства, Міністерства внутрішніх справ, податкової міліції та Служби безпеки України.

Зараз ви читаєте новину «Інститут спецтехніки і судових експертиз СБУ застряг в архаїзмі 90-х років — генерал служби безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути