середа, 09 листопада 2022 10:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Європа готується до нової хвилі переселенців з України ‒ назвали причини

Європа готується до нової хвилі переселенців з України ‒ назвали причини
У Європі прогнозують нову хвилю біженців із України, пов'язану з наближенням зими. Фото: slovoidilo.ua

У Східній Європі прогнозують нову хвилю біженців із України, пов'язану з наближенням зими.

Деякі країни готуються знову відкрити приймальні центри та поповнюють запаси продовольства, повідомляє Reuters.

Зокрема, сотні тисяч українців очікують в найближчі місяці у Словаччині.

Дані агентства ООН у справах біженців свідчать, що близько 4,5 млн українських переселенців нині зареєстровано в рамках різних програм захисту по всій Європі. Чимало українців перебувають у державах ЄС, що межують з Україною. Тобто у Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії.

Наприкінці весни дещо скоротилася кількість біженців, які прямують на захід з України. Восени також не було суттєвого зростання. Але тепер є ознаки збільшення переміщення через кордони.

"Зростання числа переселенців відчувається та очікується. Нині воно становить 15%", ‒ сказав координатор допомоги східно-словацького міста Кошице Роман Дохович.

За останні тижні у місті надають житло приблизно 60 людям щодня, але готуються збільшити цю кількість до тисячі протягом 48 годин, якщо буде необхідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник президента Чехії одружився з українською біженкою

Прессекретар Угорської реформатської церкви, неурядової організації, яка працює на кордоні, Жофія Добіш-Лускі каже, що кількість щоденних прибуттів на залізничну станцію Захонь неподалік кордону підскочила вдесятеро. Нині це все ще нижче тисячі людей на день, як було навесні, але очікується, що нестача електроенергії в Україні збільшить потік у найближчі тижні.

У Словаччині прогнозують, що, у випадку непередбачуваних обставин, до 700 тисяч людей можуть потрапити на її територію протягом трьох місяців через низькі температури і запеклі бої в деяких частинах східної та південної України.

У польському місті Перемишль, яке стало найжвавішим місцем для біженців після російського вторгнення, нині в місцевому приймальному центрі знаходиться лише кілька десятків людей. Це лише мала частина від 4 тисяч осіб, які були там навесні.

"Ми маємо підготуватися до зими, ми давно передбачали, що вона може бути складною, і ми маємо бути готові до нової хвилі біженців", ‒ сказав Вітольд Волчик із мерії Перемишля.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив минулого тижня після поїздки до Києва, що близько п'ятої частини біженців, які зареєструвалися для проживання в Європі, поїхали до України. Але деякі з них можуть повернутись через суворі зимові умови. Чехія не межує з Україною, але є популярним місцем для біженців, де перебуває 457 тисяч осіб.

"Понад півмільйона людей створить серйозне навантаження на системи охорони здоров'я та освіти, але особливо на здатність надати гідне житло. Взимку встановлювати імпровізовані намети не вийде", ‒ сказав Ракушан.

Російські окупанти своїми постійними ракетними ударами й атаками дронами-камікадзе не дають українцям, які виїхали за кордон, повертатися додому. Президент Володимир Зеленський наголосив, що питання ППО є найактуальнішими для України, адже на землі окупанти нічого не можуть зробити з Україною. Про це президент заявив під час спілкування зі студентами та представниками професорсько-викладацького складу Єльського університету.

У Великій Британії знайшли розв'язання проблеми з житлом для біженців з України. У графстві Вілтшир в Англії влада збирається придбати 100 будинків спеціально для українців. І це буде альтернативою оплати оренди для тих, хто набув притулку від війни, передає BBC.

Зараз ви читаєте новину «Європа готується до нової хвилі переселенців з України ‒ назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути