четвер, 05 квітня 2012 17:36

"Друг дніпропетровського губернатора прагне закрити місцеву газету"

"Друг дніпропетровського губернатора прагне закрити місцеву газету"
Олена Гарагуц вважає, що її газету можуть закрити

Днями відбудеться суд за позовом дніпропетровської підприємця і журналіста Бориса Філатова до місцевої газети "Лица". Ця справа має набути широкого розголосу, інакше газету закриють, вважає редактор видання 37-річна Олена Гарагуц. Позивачи просить стягнути з "Лиц" 950 тисяч гривень.

Чому вважаєте, що програєте процес?

- Річ у тім, що один із позивачів, пан Філатов, є другом губернатора області Вілкула, і навіть цього не приховує і всім розповідає про це. І ми переживаємо, що може бути вчинений адміністративний тиск на суд. Через це може бути винесене рішення на користь позивачів.

Раніше Філатов судився з нашим журналістом Геннадієм Сахаровим. У своїх матеріалах Сахаров писав про корпоративні суперечки і згадав "журналіста-початківця Філатова" - тоді той починав вести на місцевому телебаченні програму "Губернські хроніки". У відповідь, у своїй програмі на телебаченні Філатов повідомив його домашню адресу і телефон. Мовляв, хто хоче, може з ним поговорити. Сахаров подав через це до суду і програв. До нього суддя звернувся зі словами: "А ви що шпигун, що не можна по телебаченню говорити, де ви живете?". Тому дивлячись на сумний досвід нашого колеги, ми дуже хвилюємось.

Через що Філатов судиться з газетою?

- У липні минулого року з'явилася інформація, що був обстріляний вертоліт Філатова. І він це пов'язав зі своєю журналістською діяльністю. Ми також про це написали. Але згодом, коли стали розбиратися і з'ясувалось, що це досить сумнівна подія. Як показало наше розслідування невідомо як обстріляли цей вертоліт, але це зовсім не пов'язано з журналістською діяльністю пана Філатова. Потім до нас звернулися люди, які сказали, що який він журналіст, коли він рейдер. І на основі цих свідчень була написана стаття "Рейдери. Корбан-Філатов-Брагінський-Аксельрод". В ній також йшлося, про 15 мільйонів, які не сплатив ТОВ "ГУМ". Це був внесок на розвиток інфраструктури міста. Після цієї статті Борис Філатов подав до суду позов, мотивуючи це тим, що він не має ніякого відношення до цих 15 мільйонів і що він авторитетна людина і ні в якому разі не рейдер. Крім позову він написав заяву у прокуратуру Кіровського району, нібито у матеріалі були розголошені дані досудового слідства стосовно обстрілу його вертольота. Цікавий момент. Ця прокуратура займає приміщення у одній будівлі разом із офісом Філатова. І от прокуратура вимагала від мене, щоб я надала матеріали які "сприяли написанню статей" про пана Філатова по вертольоту і рейдерству. Я відмовилась це робити, а також не повідомила прізвище журналіста, який написав ці статті. Відповідно прокурором Кіровського району на мене було складено протокол, про вчинення мною адміністративного порушення. Тоді я звернулася до міжвідомчої комісії при Президенті Януковичі, яка займається суперечками зі ЗМІ. До складу цієї комісії входить прес-секретар президента Дарка Чепак, а також представник Генеральної прокуратури. Комісія розібрала цю ситуацію на засіданні і зробила висновок, що прокурор Кіровського району чинив безпідставно.

Ви говорите, що позивачів кілька — хто ці люди і в чому суть їхніх претензій і чому ви акцентуєте увагу на Філатові?

- Інші позивачі — це ТДВ "ЦУМ". А це 400 людей та дві чи три офшорні компанії засновані Борисом Філатовим. Загальна сума позову 950 тисяч гривень З них 650 тисяч запросив пан Філатов за свої моральні страждання і 300 тисяч від універмагу. То мені дивно, яких страждань може зазнати універмаг?

Вам погрожували чи якось тиснули на вас?

- Ні, такого не було. Крім Кіровської райпрокуратури, яка попсувала багато нервів своїми постановами, більше ніхто не діставав.

Хто є засновником вашого видання?

Засновник газети я.

Як часто ваше видання проводить власні розслідування?

- Кожен тиждень ми приділяємо місце під розслідуванню якоїсь проблеми: захопленню землі, тендерам, рейдерству тощо. Але я вважаю, зараз проблеми виникли через те, що скоро вибори і дехто вирішив залишити Дніпропетровщину без опозиційної газети.

Часто позиваються?

- Ми програли лише дві незначні справи. Цього разу я звернулася до Асоціації медіаюристів України і вони на засіданні вирішили надати мені безкоштовну допомогу. Крім того мені допомагає дніпропетровські правозахисники. Якщо суд діятиме згідно з законом та прийме до уваги наші документи, свідчення і клопотання, справа однозначно буде нами виграна.

Яка ситуація на Дніпропетровщині з незалежними медіа?

- Усі газети якось поділені між партіями. Комунальна преса пише лише про те, що скажуть у місцевих адміністраціях. Є незалежна газета "Дніпро вечірній", але там інформація як правило розважального і соціального характеру. Більше нікого я не відзначила

Зараз ви читаєте новину «"Друг дніпропетровського губернатора прагне закрити місцеву газету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути