вівторок, 29 січня 2013 17:43

Майно Пукача конфіскують, але він матиме право на пенсію — експерт

 Майно Пукача конфіскують, але він матиме право на пенсію — експерт
Олексій Пукач отримуватиме пенсію у в'язниці. Фото: mir24.tv

Заборона займати державні посади для засудженого довічно Олексія Пукача - це рудимент, який суддя зобов'язаний застосувати.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив доктор юридичних наук Олег Мартиненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат Гонгадзе подасть апеляцію, аби вбивство журналіста визнали замовним

"Це бюрократичні недоліки, факультативне покарання. Суддя був зобов'язаний так зробити. Так само Луценку дали чотири роки плюс стільки ж не займати посади. І всім зрозуміло, що людина яка відсиділа якийсь термін, не зможе працювати на державних посадах, але так треба", - каже Олег Анатолійович.

Експерт пояснює, що за законодавством позбавити людину спеціального звання може тільки суд. Тому вироком суду Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта. А от пенсію йому будуть нараховувати.

"Пенсія залишається, вона призначалась в законному порядку. Ніхто її не оскаржував. Вона буде йому нараховуватись. Але чи буде він її отримувати - вирішується прямо зараз, - каже юрист. - Ще місяць тому пенітенціарна служба нараховувала пенсію, але не видавала її засудженим. Потім були звернення до Конституційного та Європейського судів. Обидві інстанції постановили, що засуджені, які отримують пенсію, мають право на неї в місцях позбавлення волі. Саме зараз пенітенціарна служба вирішує, як це може реалізовуватись. Всі ж розуміють, що будуть приводи для утисків та вимагання серед засуджених. Бо одна людина, яка перебуває в місцях позбавлення волі отримує пенсію в три тисячі гривень, а засуджений, який має там роботу - 500 гривень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пукач був лише виконавцем і заслуговує на інше покарання - Захаров

Конфіскація майна, яку призначив суд, на пенсію не розповсюджується.

"Виплати людині - це одне, а майно це те, що за ним закріплене. Частина квартири, будинку, автомобіль. Вони будуть конфісковуватись" - уточнює Мартиненко.

Генерал-лейтенант, який пішов на пенсію до 2004-го року зараз отримує близько 8 тис. грн. Після 2004-го її підвищили до 10 тис.

Зараз ви читаєте новину « Майно Пукача конфіскують, але він матиме право на пенсію — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути