Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2013 15:26

Пукачу дали довічне

Пукачу дали довічне

Печерський райсуд закінчив зачитувати вирок Олексію Пукачу. Його визнали винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе і засудили до довічного ув'язнення, а також заборонили займати держпосади та конфіскацією майна.

Щодо мотивів убивства журналіста, то сам засуджений після зачитання вироку сказав, що про це треба запитати у Литвина та Кучми.

Після цього журналістів попросили залишити залу суду.

Адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, залишився незадоволений вироком.

"На мою думку суд не з'ясував мотивів вбивства і не взяв до уваги свідчення одного зі свідків", - сказав адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пукач передумав: Гонгадзе вбили за неповагу до Кучми

Як відомо, Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Пукача в убивстві журналіста Гонгадзе.

Слідство установило, що Пукач скоїв убивство журналіста за вказівкою Кравченка.

Досудовим слідством встановлено, що Пукач на виконання наказів і вказівок екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та інших посадових осіб 17 вересня 2000 року здійснив вбивство Гонгадзе.

За словами одного з попередніх свідків, Пукач наказав знищити докази спостереження за Гонгадзе.

Нагадаємо, журналіст Георгій Гонгадзе зник в Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.У 2009 році в Київській області знайдені останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддане землі, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У 2008 році троє колишніх міліціонерів - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені судом до 12 (Костенко і Попович) та 13 років (Протасов) позбавлення волі.

Колишній начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий в Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою. Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за звинуваченням Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе.

Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, який був знайдений мертвим 4 березня 2005 року у своєму будинку під Києвом з двома вогнепальними пораненнями в голову.

Напередодні екс-міністр був викликаний на допит у справі про вбивство Гонгадзе. У 2005 році Генпрокуратура визнала загибель Кравченка самогубством і винесла постанову про закриття кримінальної справи.

Зараз ви читаєте новину «Пукачу дали довічне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути