четвер, 25 липня 2013 17:02
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Влада закрила кіпрський офшор, а ще 29 таких залишила

Цього тижня президент Віктор Янукович підписав закон "Про ратифікацію конвенції між Україною і Кіпром про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням". Закон передбачає таке ж оподаткування українських підприємців на Кіпрі, як і в Україні.

Олігархам і власникам великого бізнесу тепер буде невигідно вкладати гроші у кіпрські банки та здійснювати фінансові операції звідти. Раніше вони вкладали туди гроші, щоб оминути вітчизняне оподаткування — не платити податку на додану вартість, податку фізичних осіб, податку на прибуток. Так заощаджували понад 30 відсотків від своїх вкладень. А український держбюджет стільки ж недоотримував.

Взагалі використання офшорних операцій є загальноприйнятою світовою практикою. Але у більш цивілізованих країнах ці операції бізнесмени використовують у співвідношенні 5-15 відсотків для того, щоб оптимізувати собівартість. Від 10 до 15 відсотків прибутку проводять через офшорні компанії. А ось українські фірми проганяють через офшорні зони 85 - 90 відсотків від прибутку. Це надзвичайно сильно б'є по наповненню нашого бюджету. За різними підрахунками, якщо оподаткувати прибутки офшорних компаній, держбюджет щомісяця доотримуватиме 50 відсотків від сьогоднішнього наповнення. Це десятки мільярдів доларів.

Але, незважаючи на те, що зараз реальний дефіцит держбюджету становить 25 мільйонів доларів і додаткові надходження дуже необхідні, влада вирішила не закривати офшорні зони. Так, цей закон закриває Кіпр як офшорну зону, проте крім нього у світі є ще 29 таких зон. Вартість реєстрації компанії в інших офшорах, щоб проводити там свої операції, коливається від 600 до 2600 доларів. Для мільйонерів і великих підприємств це взагалі не гроші. Заради ухилення від податків вони переводитимуть гроші із Кіпру та України туди. Найбільш популярними країнами з офшорами будуть Монако, Чорногорія, Хорватія та Мальта. Вони знаходяться в Європі, географічно близько до України, а їхня економічне й політичне становище прогнозоване. Ситуація із ухиленням від податку буде залишатися такою як і раніше, бюджет за рік не доотримуватиме десятки мільярдів доларів, як і раніше.

Чому прийняли цей закон, зрозуміло. Проблема офшорів і наповнення держбюджету загострюється в кожній передвиборчій кампанії, на кожних парламентських і президентських виборах. Політичні сили, які прагнуть отримати більше голосів, напередодні чергових виборів актуалізують цю тему, обіцяють вирішити цю проблему й заборонити офшорні операції. Цей популіський закон не я винятком. Він свідчить про те, що Партія регіонів почала підготовку до президентських виборів. Хоче показати населенню, що всіляко перешкоджає олігархам. Але це не так, бо реальної користі цей закон не дає. Враховуючи ще те, що більшість українських компаній вивели із Кіпру гроші ще до кризи там.

Після виборів тема офшорів, як і раніше, знову зникне. Адже більшість політиків фінансують ті фінансово-промислові групи, які активно використовують офшорні операції. Виходить замкнуте коло.

Зараз ви читаєте новину «Влада закрила кіпрський офшор, а ще 29 таких залишила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути