вівторок, 13 серпня 2013 16:44
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

У 2015-му за рахунок сьогоднішніх поборів виплачуватимуть одноразові подачки

За останні чотири місяці влада ввела більш ніж 5 нових податків і запропонувала — понад 6.

У березні ввели спецмито на іномарки, щоб ніби-то захистити вітчизняного автовиробника. Тепер кожен охочий купити автомобіль іноземного виробництва переплачує від 3 до 25 тисяч гривень. В травні почали брати податок із переказів із-за кордону в Україну. У липні ввели податок на допомогу вагітним. Тепер кожна вагітна платить податок 250 — 300 грн, а організація, де вона працює — 3-9 тис. грн. Постачальників пристроїв, обладнаних приймачами і передавачами бездротового інтернету Wi-Fi, зобов'язали отримувати спеціальний дозвіл за 10 грн. Через це подорожчають більшість гаджетів із бездротовим інтернетом. Цього місяця влада ввела утилізаційний збір для іноземних машин. Нібито, щоб покращити екологічну ситуацію. В результаті подорожчають машини, проїзд у громадському транспорті та перевезення. Останньою краплею стало введення Нацбанком обов'язкової конвертації переказів іноземної валюти у гривні. Тепер заробітчани повернуться до практики 90-х — передаватимуть гроші водіями автобусів.

Влада хаотичними непродуманими зборами та податками хоче наповнити бюджет. З його наповненням ситуація просто критична — дефіцит 27,5 мільярдів гривень. В порівнянні із минулим роком, цього періоду він зріс у три з половиною рази. Велику роль у його наповненні відігравала промисловість. Зараз вона занепала — виробництво металургії впало на 8,3 відсотки, хімії — на 19, машинобудування — на 14, виробництво локомотивів і вагонів — на 20 відсотків. Це якраз ті галузі, які формують ВВП. Оскільки з них дохід невеликий, влада починає витягувати гроші із населення — з підприємців податки просять авансом наперед, вже є неофіційна інформація про затримки зарплат бюджетникам і про скорочення працівників освітньої сфери.

Через таку непродуману політику інвестиційний клімат в Україні став найгіршим у СНД. Крупним іноземним компаніям простіше вести свій бізнес у Росії. Там немає щомісяця нових податків і поборів. Не потрібно щоразу переписувати свої бізнес-плани. До речі, лише в Україні є спад ВВП 1,1 відсоток. В решти — підйом. У Росії, наприклад, плюс 1,6 відсотків, в Узбекистані — 4,6, у Туркменістані — 9 відсотків.

Думаю, така ситуація із максимальним витягуванням податків із населення пов'язана із майбутніми президентськими виборами. До кінця року Уряд із Нацбанком придумуватимуть все нові й нові податки. А у другій половині 2014 — на початку 2015 року, ближче до президентських виборів, нові податки перестануть з'являтися. Влада за залучені від податкового тиску гроші почне здійснювати одноразові виплати найбільш незахищеним верствам населення, аби вони проголосували на виборах за Віктора Януковича.

Така політика влади призводить до виснаження економіки та посилення інфляції. У теперішній ситуації державі треба було б припинити фіскальний тиск і почати друк грошей. Потрібно випустити десятки мільярдів гривень, але пустити їх не на соціальні виплати, а у реальний сектор економіки, який зараз на підйомі. Наприклад, аграрний сектор. Тим галузям, що зараз у занепаді, держава має зробити замовлення на виготовлення, наприклад, вагонів чи виробництво необхідних автомобілів. Малому бізнесу потрібно дати час на розвиток, а вже потім збирати податки. Лише за таких умов можна піднімати економіку.

Зараз ви читаєте новину «У 2015-му за рахунок сьогоднішніх поборів виплачуватимуть одноразові подачки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути