неділя, 30 грудня 2012 17:24

У Вінниці вчилися робити екологічні ялинкові прикраси своїми руками
19

30 грудня в приміщені вінницької книгарні "Є" проходив майстер-клас з виготовлення ялинкових прикрас з підручних матеріалів. Протягом 1,5 години діти та дорослі робили кульки з обгорткового паперу, шпагату, гудзиків, горішків, пінопласту та іншого.

За словами Марини Наумчук, що проводила цей майстер-клас, для прикрас використовували доступні матеріали.

"Все, що можна знайти вдома. Все може згодитися. Клей ПВА потрібен для паперу і силіконовий для всього іншого. Виготовляли саме кульки, тому що з ними працювати найпростіше. А до нас прийшли і малюки з батьками, і молодь. Щоб всі могли справитись із завданням", - зауважила вона.

За майстер-клас потрібно було заплатити 5 грн.

"З собою нічого не брали, крім святкового найстрою. А 5 гривень – просто символічна плата, щоб самому не бігати по магазинам і не шукати потрібне", - запевнила 23-річна Наталія Пастух.

У книгарню дівчина прийшла зі своїм коханим Олегом Нелехом, що мешкає в Чернівецькій області. Зустрічати Новий рік мають разом.

"Іграшки, що виготовлені своїми руками, зовсім інакші. Вони теплі. Вдома будемо продовжувати їх робити. Вперше на такому майстер-класі, але нам дуже сподобалось", - сказала Наталія.

Наймолодшим учасником став 2,5 річний Тимофій Черних. Його батько Володимир зазначив, що вдома син дуже полюбляє різати і клеїти.

"То чому не зайнятись корисною справою? Надули кульку, обмотали її шпагатом, вимастили клеєм. Коли трохи застигла, обваляли в блискітках, наклеїли гудзики і намистинки. Вийшла гарна блискуча кулька", - Володимир показав найбільшу кульку, що зробили на майстер-класі.

Наталія Пастух обв'язала повітряну кульку не щільно, теж намастила клеєм. Коли шпагат застиг, проколола кульку, витягла її через щілини в шпагаті. Потім зробила бантики зі шпагату, прив'язала з різних боків кульки. Всередину помістила жовті намистинки, чіпяла їх за допомогою мідного дроту.

"Таку кульку можна й не посипати блискітками", - наголосила.

15-річна Катя Омельченко склеїла дві половинки волоського горіха. Попередньо заклеїла між половинками нитку шпагату, щоб за неї вішати горіх на ялинку. Замалювала його сірою акриловою фарбою. Поки фарба не підсохла, посипала горіх блискітками. Зауважила, що можна також малювати різні візерунки лаком для нігтів, коли акрилова фарба висохне.

Еколог Людмила Сломінська зацікавилась майстер-класом з професійної точки зору.

"Всі китайські іграшки, що продаються зараз, дуже токсичні, їх не можна купувати. Навіть штучні ялинки зараз роблять з нафти. Тому найкраще зберігати давні штучні ялинки, не викидати їх. Так само і старі ялинкові прикраси, особливо скляні радянські. Якщо вони втратили яскравість, краще їх просто оновити, додати свій декор. Або перефарбувати. А тут все виготовляється з екологічно чистих матеріалів", - зазначила вона.

Всі виготовлені прикраси учасники майстер-класу забрали додому, прикрашати ялинки.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці вчилися робити екологічні ялинкові прикраси своїми руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути