субота, 29 грудня 2012 00:22

У Тернополі показали ялинки із моху та дідухів із бісеру
7

Фото: Олена Дзік

Альтернативу традиційним ялинкам та прикрасам запропонували у Тернопільському обласному екоцентрі. Тут напередодні свят організували виставку-конкурс "Замість ялинки – зимовий букет". Усього зібрали 150 робіт. Серед експонатів представили, зокрема, ялинки із моху, прикрашені квасолею і горохом, новорічні іграшки зі шкарлупок яєць, ангелів із газет та баранців із кукурудзи.

Як розповіла Gazeta.ua заступник директора екоцентру Надія Сворінь, метою цього заходу було навчити дітей і дорослих берегти ялинки від вирубування.

"Ми намагалися відродити давні українські традиції. Адже українці споконвіків плели дідухи та павутинки - це своєрідні обереги на добро і щастя у родині. А ще хотіли показати, що навіть із кількох гілочок ялинки можна створити чудову композицію, для цього не потрібно нищити живе дерево. Крім того, зрубана ялинка простоїть у приміщенні лише кілька святкових днів, тоді як дідухи зберігаються увесь рік", - акцентувала Надія Володимирівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернополяни приносили на виставку власні речі

За словами Надії Сворінь, учасники виставки неодноразово дивували організаторів.

"Наприклад, привезли іграшки із частин пластикових пляшок. І ці кульки були створені настільки майстерно, що спочатку було важко зрозуміти, з чого вони зроблені. Таким прикрасам точно не страшний ні сніг, ні мороз. Запам'ятався годинник, поділений на сектори, кожен з яких був заповнений крупами та насінням – від манки до гороху, льону і гречки. Оригінальними були і дідухи. Звісно, у кожному районі їх плетуть по-своєму, є і давні, і сучасні традиції. Але у нас на виставці представлені зразки із геть несподіваних матеріалів, як-от із бісеру", - зазначила вона.

Роботи для експозиції виконували діти з усієї області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичній галереї показують зимовий живопис - волоцюг, Індію та Карпати

"Участь брали школярі віком від 5 до 15 років. Спершу було відібрано найкращих на рівні школи, потім району і міста. Основна вимога до учасників - використання природних матеріалів при створенні композиції. А оскільки це ще й конкурс, то було три номінації "Новорічна композиція", "Український сувенір" "Дідух, різдвяна атрибутика". Володарі гран-прі у кожній з номінацій отримали плеєри, а їхні роботи будуть відправлені на виставки у Києві", - резюмувала Надія Володимирівна.

Виставка триватиме до 15 січня. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі показали ялинки із моху та дідухів із бісеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі