неділя, 30 грудня 2012 11:20

"Тобі приносить радість вбивство природи?" - Львів'ян закликали не ставити вдома ялинки
5

Нелегальний ринок ялинок у Львові
Фото: Фото: Євген Борісов
Нелегальний ринок ялинок у Львові
Нелегальний ринок ялинок у Львові
Нелегальний ринок ялинок у Львові
Нелегальний ринок ялинок у Львові

Сьогодні у Львові на нелегальному ринку з продажу ялинок провели флеш-моб за збереження природи. Акцію організував рух "Екологічний опір".

О 15:00 на площі біля залізничного вокзалу 7 людей стали у масках лисичок з плакатами: "Тобі приносить радість вбивство природи?", "Будь як усі: купи труп ялинки додому", "Вітаю! Ви щойно придбали вічнозеленого мерця", "Ти радієш зрубаній ялинці, а мені ніде жити" та "Ласкаво просимо на ринок мертвих дерев".

За словами активістки на ім'я Вікторія, щороку люди винищують мільйони дерев для того, щоб "потанцювати навколо них два тижні й потім викинути".

"Але вони забувають про те, що дерево росте довго, його рубають нелегально й іншого на місці зрубаного не садять. Карпати уже мають величезні залисини й усе через людське бажання незрозумілої втіхи. З такими темпами нашим дітям уже не буде куди поїхати й погуляти лісами, а тваринам просто не буде де жити. Через вирубування лісів їхні популяції постійно зменшуються. Ми пропонуємо людям ставити дідуха за українською традицією замість завезеної традиції ялинки", - розповіла Вікторія.

На жодній з ялинок не було печатки, що свідчить про її законність, продавці відверталися від камер.

Площа у 1,5 кв. км повністю завалена контрабандними ялинками. Поруч байдуже ходять міліціонери.

Гілочка ялинки на стихійному ринку починається від 5 грн. Найбільше за ялинку правили 500 грн.

"Я повністю розумію, що таким чином ми знищуємо природу, але я батько 3 дітей, у селі роботи немає, виживати доводиться як можемо. Державі на нас плювати. А у сина весілля весною. Десь я мушу заробити грошей. От і доводиться так крутитися. Думаю, що батьки мене розуміють, бо для дітей готовий на усе", - розповів продавець Петро.

Екозахисники були на площі близько години. Продавці здебільшого сприймали їх адекватно. Проте були й агресивно налаштовані.

"Ну і нахріна ти сюди прийшла, - говорив чоловік років 30 у спортивному костюмі. – Нема чим зайнятися чи що? Мені по цимбалах твої плакати, іди звідсіля, бо зараз ялинкою по голові випадково дам. Я вже 10 років продаю ялини й буду продавати, доки житиму. А твоїх лисиць уже давно усіх відстріляли".

Проте обійшлося без серйозних конфліктів.

Зараз ви читаєте новину «"Тобі приносить радість вбивство природи?" - Львів'ян закликали не ставити вдома ялинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути