Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2012 16:40

У 19 столітті на різдвяні свята школярі робили "живі ялинки"

Автор: Фото: blogs.mail.ru
 

?Кияни почали прикрашати ялинки на Новий рік та Різдво у 1840-х роках. На неї вішали солодощі, бублики, яблука та горіхи. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла києвознавець Владислава Осьмак.

"Це було пов'язано з масовим виробництвом ялинкових прикрас. У 1828 році у Німеччині почали виготовляти скляні кульки та кручені спіралеподібні бурульки. Потім з'являються ангели, зірочки. Кулі діаметром 14 дюймів робили червоних кольорів, інколи зелених, але найчастіше — це сріблясті. Іграшки вивішували у горизонтальну композицію", - розповіла Владислава Осьмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Андріївський узвіз вперше зіпсували у 80-х" - києвознавець

За її словами, у 1840 році ялинкові прикраси були дорогими. Тому на гілки ялинок на ниточці вішали цукерки, печиво, бублики. У сріблястий папір загортали яблука та горіхи.

"Не кожній родині були по кишені ялинки, прикраси та подарунки для дітей. На ялинки вішали барбаньєтки. Зовні вони схожі на невеличкі коробки. Туди клали каву, чай, печиво, цукерки. За барбаньєтки на дитячих святах відбувалися бійки. Найдорожчі подарунки вішали на верх ялинки. У магазинах продавалися спеціальні набори з іграшок, у яких були прапори, свічки, паризькі пташки, бразильські метелики, феєрверки, намиста, дощик, комети. Такі набори продавали за 5 карбованців. Проте були досить дорогі набори, що коштували 1 карбованець 75 копійок за 120 предметів", - розповіла києвознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр Києва має перейти з попсово-караочного Хрещатика в затишний Поділ - захисник Гостиного двору

На різдвяні свята школярі влаштовували так звані "живі ялинки".

"В кращих навчальних закладах будувались спеціальні ящики з дерев'яних щитів. Ступінчасті піраміди були великими і міцними. На цих сходинках діти сиділи з гілками ялинок і час від часу ритмічно помахували. Кожен з них по черзі розповідав вірші, співав пісні й танцював", - розповіла Осьмак.

Ялинку розбирали 5 січня.

Зараз ви читаєте новину «У 19 столітті на різдвяні свята школярі робили "живі ялинки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути