пʼятниця, 14 грудня 2012 15:55

Новорічні радянські листівки були схожі на політичні агітки
9

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Новорічні листівки у Радянському Союзі були переважно низької якості: поліграфія страждала. Однак малювали їх професійні художники. Причому винятково реалістично - намагалися відтворити "щасливе радянське життя", переважно дітей.

Малювали як ранки у дитсадку, так і малюків, які прикрашають ялинку або ж чимчикують лісом. Однак у 60-х був сплеск фантазійної творчості . Після польоту в космос Юрія Гагаріна почали малювати на всілякі космічні теми — наприклад, зображували Діда Мороза в санях з оленями поруч з ракетою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для ялинки потрібна підставка з ємністю для піску

У 70-80х фантазії поступилися традиційній дитячій темі. Однак тепер з варіаціями: зображали не лише щасливих дітлахів, а й улюблених персонажів з мультфільмів. Особливо красивими у 80-х були листівки з ведмедиками, зайчиками і білочками, на яких заєць переважно валяється в снігу від реготу, а ведмедик здивовано на нього дивиться.

У 70-х роках помилково на листівках з'явився Санта Клаус. Листівки з його зображенням надрукували у Бєлграді. Радянські редактори вирішили, що на листівках зображений Дід Мороз, хоча югославські художники малювали Санту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці у Львові ялинки прикрашали іграшками від 20 до 8 тисяч гривень

Коли у 1985 році почалася антиалкогольна кампанія, на листівках перестали зображувати навіть порожні келихи для шампанського.

Снігуронька — персонаж, вигаданий тільки в Росії і поширений на всі республіки Радянського Союзу для вільного використання. У казці Миколи Островського вона була дочкою Мороза і Весни.

На звороті листівки підписували вітання і адресу, кому вона надсилалася. Для адреси та марки спеціально були розмічені поля. Нерідко видавці вказували над білим полем для привітань, що це "Відкритий лист".

 

Зараз ви читаєте новину «Новорічні радянські листівки були схожі на політичні агітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути