Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2019 15:56

Засновниця Femen вкоротила собі віку

Засновниця Femen вкоротила собі віку
Оксана Шачко - одна із засновниць руху Femen. Фото: з відкритих джерел

23 липня торік у своїй квартирі в передмісті Парижа знайшли повішеною 31-річну українку Оксану Шачко. Вона - одна із засновниць руху Femen і художниця. 2013-го після нападів в Україні на представників феміністського руху Франція надала кільком активісткам, включно з Оксаною, притулок. Преса стверджує, що до цієї трагедії колишня активістка Femen двічі намагалася накласти на себе руки.

Тіло жінки виявив її французький бойфренд Ніколо і подруга Марія Сильченко. В Instagramі Оксани 20 липня, у день, коли українку востаннє бачили живою, було розміщене фото її картини з такими ж словами.

Оксана Шачко народилася у Хмельницькому. Розповідала, нібито у 15 років залишила родину. Деякий час жила у монастирі, проте розчарувалася у впливі релігії на жінок і залишила заклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірила у Бога та не вживала алкоголь: померла найстарша жінка в Європі

У квітні 2008-го стала однією із засновниць організації FEMEN (разом із Ганною Гуцол та іншою хмельничанкою Олександрою Шевченко). Дівчата починали з виступів за права студентів і жінок, але невдовзі почали влаштовувати протести топлес із будь-яких приводів, переважно політичних. У серпні 2011-го Шачко і Шевченко виступили "спойлерами" влади Януковича під час судового процесу над Юлією Тимошенко. Біля Печерського райсуду дівчата вилізли на дах автозака із гаслами "Вільна каса" та "Зарезервовані для бандитів".

Оксана Шачко була серед 3-х активісток FEMEN, затриманих у Москві 4 березня 2012-го на виборчій дільниці під час виборів президента Російської Федерації. Після того, як проголосував тодішній прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, активістки FEMEN оголилися до пояса і вигукували антипутінські гасла. Ірина Фоміна, Ганна Деда й Оксана Шачко були заарештовані та пізніше депортовані з Росії в Україну.

Шачко з подругами співпрацювала з французькою письменницею Галею Акерман, яка написала книгу про FEMEN. 2014-го був випущений фільм Je suis Femen ( "Я – Фемен") про Оксану Шачко, режисером якого став Ален Марго.

Дві активістки руху Femen влаштували акцію під час фестивалю "Килим із квітів" у столиці Бельгії, Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Засновниця Femen вкоротила собі віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути