Ексклюзиви
вівторок, 15 вересня 2020 21:43

Встигли втекти не всі, інших в криївці закидали гранатами: попрощалися з 89-річним ветераном УПА
15

Поховали Василя Романіва  на Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища
Фото: Валерій Шмаков
Поховали Василя Романіва  на Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища
Поховали Василя Романіва  на Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища
Поховали Василя Романіва  на Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища
Поховали Василя Романіва  на Меморіалі «Стіна Пам’яті УПА» Личаківського кладовища

У Львові попрощались із 89-річним учасником бойових дій УПА, членом Львівського Крайового Братства ветеранів національно-визвольної боротьби Василем Романівим.

Провести воїна в останню путь прийшли місцева влада, військові, духовенство, культурні діячі та небайдужі львів'яни. Прощальні заходи відбулися з дотриманням карантинних обмежень.

Поховали Василя Романіва з усіма військовими почестями на полі 86а — Меморіалі "Стіна Пам'яті УПА" Личаківського кладовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попрощались із 97-річним ветераном УПА, учасником Норильського повстання

"Був ідейним, патріотом і в цей же час скромним. Пам'ятаю, як наприкінці 1980-х він просто горів ідеєю Незалежності. Багато розповідав історій молодому поколінню, це додавало йому сил. В силу обставин я раніше не дуже знав про його минуле. Але коли з ним зблизився, пізнав велич особистості свого батька. Це він привив мені патріотизм, зацікавлення історією національно-визвольних змагань. Мене це дуже надихало. Він мріяв написати книжку про своє селі Стратин, Рогатинського району на Івано-Франківщині в контексті боротьби за Незалежність. Нажаль, не встиг, але його рукопси у мене збереглись", - розповів у коментарі Gazeta.ua син ветерана Андрій Романів.

Василь Романів народився 22 березня 1931 року у селі Стратин Станіславівського воєводства. Навесні 1944 року вступив до Юнацтва ОУН, став зв'язковим під псевдо "Славко".

Виконував обов'язки помічника станичного Рогатинського району. 1968 року переїхав до Львова. Викладав у Львівському пожежно-технічному училищі, згодом – у професійно-технічному залізничному училищі.

"Я був знайомий з Василем з 1990-их років, ходили разом на мітинги, брали участь в патріотичних заходах. Був активним, відповідальним. Якось розповів історію, як його схопили енкаведисти і кажуть — веди до своєї криївки! Він повів, але знав, що там є запасний вихід. Зайшов всередину, начебто, щоб вмовити повстанців здатися. Хотіли вийти через запасний хід, але встигли втекти не всі. Решту хлопців енкаведисти закидали гранатами. Упівці здаватися не будуть, в бою за собою заберуть не одного більшовика", - розповів член Львівського Крайового Братства Віктор Савченко.

На Тернопільщині відійшла у вічність 96-річна Марія Штепа - учасниця національно-визвольного руху, політичний в'язень таборів, зв'язкова УПА, автор численних книжок.

Зараз ви читаєте новину «Встигли втекти не всі, інших в криївці закидали гранатами: попрощалися з 89-річним ветераном УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути