пʼятниця, 12 січня 2018 12:39

Помер учасник повстання у нацистському концтаборі Собібор

У Києві помер 96-річний Аркадій Вайспапір. Він був одним з організаторів та учасників повстання у таборі смерті Собібор.

Автор: Facebook / Михайло Євстратов
  Аркадій Вайспапір у жовтні 1943-го став співорганізатором повстання у таборі Собібор
Аркадій Вайспапір у жовтні 1943-го став співорганізатором повстання у таборі Собібор

Про це повідомив голова Українського єврейського комітету Едуард Долинський.

Аркадій Вайспапір народився у 1921 році в селі Бобровий Кут Херсонської області. У 1941-му був призваний до армії. Взяв участь в обороні Києва. Після поранення потрапив у полон. У 1943-му направлений у лагер смерті Собібор, сьогодні розташований на території Польщі. Там у 1942-1943 роках було вбито більше 250 тисяч людей. Собібор - табір смерті, де євреїв знищували відразу. Ув'язнених кидали в газову камеру. Залишали лише небагатьох для роботи. Табір оперізувало три ряди колючого дроту висотою три метри, за якими була замінована смуга, а далі - рів з водою. Через кожні 50 метрів стояли вишки з кулеметами, між рядами "колючки" ходили озброєні вартові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер 47-річний український художник

У жовтні 1943-го став співорганізатором повстання у таборі. У результаті — зміг вибратися на територію СРСР, де вступив у партизани.

"Я залишився жити випадково, - згадував Аркадій Мойсейович. - Навколо весь час ходила смерть, гинули люди. Мені щастило".

Під час війни вся сім'я Аркадія Вайспапіра була знищена. Старший брат загинув на фронті. Мати, п'ятирічна сестра і всі родичі — розстріляні нацистами. Батька, сільського коваля, розстріляли до війни - у 1938-му.

"Аркадій Мойсейович своїми руками вбив двох есесівців. - написав юрист Лев Сімкін. - Коли вбивав першого - шарфюрера СС Зігфріда Грейтшуса, садиста, який керував загоном людей в газові камери, він, за його визнанням, не знав, як бити сокирою - треба було обухом, а він вдарив вістрям".

При прориві з табору загинуло близько 80 осіб. 150 тих, хто не зміг бігти, були розстріляні на наступний день. 320 чоловік зуміло врятуватися.

У чоловіка залишився син — 69-річний Михайло Євстратов. Працює лікарем у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Помер учасник повстання у нацистському концтаборі Собібор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути