субота, 03 березня 2018 16:00

Помер на сходах: поховали легендарного льотчика

2 березня на Берковецькому кладовищі поховали льотчика-випробовувача Юрія Курліна. Він помер 27 лютого на 89-му році життя від зупинки серця.

"Юрій Володимирович приїхав в авіаційний університет привітати завідувача кафедри з ювілеєм. Ішов енергійно з квітами на другий поверх. На сходах схопило серце. Робили штучне дихання до приїзду "швидкої", але медикам залишалося лише констатували смерть", - каже його учень, льотчик-випробовувач 72-річний Олександр Галуненко.

Автор: nv.ua
  Поховали легендарного льотчика Юрія Курліна
Поховали легендарного льотчика Юрія Курліна

"Його завжди на роботу возила машиною донька і забирала теж, - додає Олександр Васильович. – А у цей день в університет приїхав сам. Можливо, на дорозі була стресова ситуація, і серце не витримало".

Юрій Курлін протягом 36-ти років брав участь у випробуванні літаків сімейства АН заводу "Антонов". Рівно за 53 роки до своєї смерті, 27 лютого 1965 року, Юрій Курлін підняв у повітря Ан-22 "Антей". Це був історичний день для світової авіації – вперше випробували літак таких розмірів і вантажопідйомності. У день похорону учні Курліна пролетіли на Ан-22 над могилою свого вчителя.

"Коли вперше познайомився з ним, був вражений його людяністю. Я, тоді молодий льотчик-випробовувач, роблю перші кроки, і він бере мене у свій екіпаж відразу на серйозну програму – посадку АН-24 з двома виключеними двигунами. Працювали поруч, а для мене ж він – герой. Проводив розбір польотів і постановку завдання абсолютно без зірковості. То була звичайна розмова професіонала. Для мене це був урок толерантності і людяної поведінки до екіпажу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не стало батька політв'язня Романа Сущенка

У 1994-му Курлін році пішов з льотно-випробувальної роботи. Мешкав у Києві, працював інструктором-методистом у підприємстві "Антонов". Крім того, займався викладацькою діяльністю - навчав молодих пілотів управління літаками.

"Він вів здоровий спосіб життя, - каже Олександр Галуненко. – Бувало на святах всі ми по 50-100 грам випиваємо. А Юрій Володимирович чисто символічно – рюмку пригубить і поставить на стіл. Дуже обережно до цього ставився. Коли був молодим, робив стійку на руках".

Курліна поховали поруч з пілотами, що розбилися під час випробувань Ан-124 "Руслан". У чоловіка залишились дружина, дочка та внук. Донька Ольга працює на заводі "Антонов".

Юрій Курлін народився у місті Шацьк Рязанської області на території сучасної Росії. Після закінчення Краснокутського льотного училища переїхав до Києва. Тут закінчив інститути авіації та інженерів цивільного повітряного флоту. У 1952 році на АН-2 здійснив свій перший політ. Закінчив школу льотчиків-випробовувачів. З 1958-го протягом 36-ти років брав участь у випробуванні літаків сімейства АН заводу "Антонов". 27 лютого 1965 року, Юрій Курлін підняв у повітря Ан-22 "Антей". Політ над Святошинським аеродромом тривав годину і п'ять хвилин. А через 20 років Курлін встановив чотири світових рекорди висоти на "Ан-32".

Зараз ви читаєте новину «Помер на сходах: поховали легендарного льотчика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути