пʼятниця, 14 грудня 2018 13:42

Помер український вчений В'ячеслав Кудін

  В’ячеслав Кудін пішов на 94 році життя внаслідок тяжкої хвороби.
В’ячеслав Кудін пішов на 94 році життя внаслідок тяжкої хвороби.

У Прінстоні (США) помер В'ячеслав Кудін - український кінознавець, філософ, видатний вчений ХХ ст., заслужений працівник культури України. Про це повідомив проректор КНУ Володимир Бугров.

Кудін пішов на 94 році життя внаслідок тяжкої хвороби.

Саме В'ячеслав Олександрович був засновником першої в Україні кафедри етики та естетики в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченко. Він є автором першого в Україні підручника з естетики, а також понад 500 наукових праць, підручників, монографій, статей, присвячених темам кіномистецтва, української та світової культури, педагогічної майстерності. Окремі його роботи опубліковані англійською, німецькою, болгарською, словацькою мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театральний актор помер у 27 років

Міжнародний біографічний інститут (США) назвав Кудіна одним із 500 видатних вчених ХХ ст., які внесли значний вклад у розвиток людського суспільства, він є почесним професором багатьох знаних університетів світу.

"Незважаючи на тяжку хворобу, до останніх хвилин свого життя В'ячеслав Кудін працював над новими творами, виступав із лекціями, допомагав молодим вченим, будував плани на майбутнє", - підкреслив Бугров.

Він постійно наголошував, що ставитись до інших людей потрібно безкорисливо, думаючи спочатку про них, а не про себе, так як це зробив герой давньогрецької трагедії Есхіла "Прикутий Прометей".

Прощання з професором відбудеться 17 грудня о 13:00 у церкві на Байковому кладовищі.

В'ячеслав Кудін — учасник Другої світової війни. 1942-го підлітком був вивезений на каторгу в Німеччини до концтаборів Вайсенбург, Форшгейм (біля Дахау), звідки втік в Україну, пройшовши через усю Європу. Нагороджений орденом Червоної Зірки та іншими медалями.

Закінчив літературний факультет Владивостокського педінституту (1949) та аспірантуру філософського факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1954). У 1979-1981-х працював професором Братиславського університету, у період 1987-1988-х — професор Техаського університету в США. У 1990-1992-х — професор Університетів Беміджи та Mо­орхед (штат Міннесота).

Зараз ви читаєте новину «Помер український вчений В'ячеслав Кудін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути