пʼятниця, 11 травня 2018 01:37

Письменник помер за тиждень після презентації книги
5

Письменник помер від раку
Фото: Аліна Карбан
Сергій Іванюк із внуком Олексієм
За тиждень до смерті Сергій Іванюк презентував свою останню книгу "Вбивство п'яної піонерки"
Сергій Іванюк з дружиною Тетяною Тихоновою
Сергій Іванюк став одним із улюблених викладачів серед студентів

"За півтори доби до смерті, коли його температура вже кілька днів сягала за 40 градусів, він, замість скаржитися на свої пекельні муки, лише питав: "Ну а ви ж там як?", – розповідає письменник, 66-річний Володимир Діброва. 6 травня справив дев'ятини за другом – письменником і викладачем Сергієм Іванюком, 68 років. Він писав під псевдонімом Сергій Оксеник і був одним із тих, хто відроджував Києво-Могилянську академію. Помер від раку за тиждень після презентації своєї останньої книги "Вбивство п'яної піонерки".

"Презентація далась батькові дуже важко, це був подвиг, - каже донька Оксана Іванюк, 45 років. – Торік влітку йому поставили діагноз "онкологія". Вийшовши з лікарні після операції, почав завершувати усі справи. Передав керівництво журналом наступниці, поспішав відредагувати свої книжки. Я возила йому в лікарню комп'ютер, щоб доставив оцінки за останній залік студентам. Не встиг".

Автор: Facebook/Галина Ткачук
  За тиждень до смерті Сергій Іванюк презентував свою останню книгу "Вбивство п'яної піонерки"
За тиждень до смерті Сергій Іванюк презентував свою останню книгу "Вбивство п'яної піонерки"

Сергій Іванюк народився в Миколаєві. Навчався на факультеті журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка. На 5-му курсі його забрали до армії.

"Хтось з однокурсників поширював "самвидав" з поезією "розстріляного відродження". На комсомольських зборах мали засудити тих студентів і виключити з університету. Він і ще кілька людей проголосували проти. Через це загриміли в армію. Батько страшенно не любив рік, проведений там", - розповіла донька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка померла після повернення на сцену

По завершенню навчання працював редактором радіостанції та журналу. Захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук. П'ять років був науковим співробітником Інституту літератури АН УРСР ім. Тараса Шевченка.

Автор: Facebook/Ганна Гнедкова
  Сергій Іванюк став одним із улюблених викладачів серед студентів
Сергій Іванюк став одним із улюблених викладачів серед студентів

З 1991-го пов'язав життя з розбудовою Києво-Могилянської академії. Був першим деканом факультету гуманітарних наук, а протягом 1994-2000 років – ректором академії. Працював на кафедрі літературознавства, став одним із улюблених викладачів серед студентів.

"Наснилося, ніби Сергій Іванюк зустрівся мені в трамваї. Я очам повірити не можу, тисну руку, дістаю телефон і прошу дозволу сфотографувати. "Та мона, мона, а чо ж нє. Тіки не розумію, Аню, нашо Вам тоті телефони. Краще б погомоніли, як люде. Адже часу лишилося небагато: мені вже зараз виходить, а Вам далі їхать". Тут я розплакалася і прокинулася. Так і не поговорили", - написала колишня студентка Ганна Гнедкова, 25 років.

Автор: Facebook/Олексій Овчаренко
  Сергій Іванюк із внуком Олексієм
Сергій Іванюк із внуком Олексієм

Перші оповідання для дітей під псевдонімом Сергій Оксеник опублікував у 1980-х роках. У 2004-му почав видавати пригодницько-фантастичну трилогію "Лісом, небом, водою". З 2006 року до останніх днів очолював редакцію журналу для підлітків "Однокласник".

До друку готується остання книга автора "Самка богомола". Видавництво "Смолоскип" анонсувало підготовку двох книг у пам'ять про Іванюка – збірки спогадів і кращих робіт студентів Сергія Семеновича з його коментарями.

Чоловіка поховали на кладовищі у Пущі-Водиці. У нього залишились дружина Тетяна Тихонова, донька Оксана і внук Олексій.

Французский режиссер и продюсер П'єр Ріссьєн помер в результаті множинних захворювань. Йому був 81 рік.

В останні дні життя Ріссьєн готувався до участі у Каннському кінофестивалі з відреставрованою версією своєї картини Cinq et la peau.

Зараз ви читаєте новину «Письменник помер за тиждень після презентації книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути