неділя, 21 липня 2013 15:15
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Українці не сприймуть "домашній" суд, навіть якщо він називатиметься "Конституційний"

18 липня головою Конституційного суду обраний В'ячеслав Овчаренко. Як повідомляють ЗМІ, він зробив стрімку кар'єру завдяки Віктору Януковичу - суддею Конституційного Суду Овчаренко став 2006 року за квотою Партії регіонів. З жовтня 2001 року він працював суддею міського суду Єнакієвого.

У грудні 2002 року, через місяць після призначення Януковича прем'єр-міністром, Овчаренко стає головою міського суду в Єнакієвому - місці, де безслідно зникли матеріали справ про засудження Януковича.

Я не знаю, хто брав участь в спецоперації щодо зникнення матеріалів справи судимості президента Віктора Януковича, але думаю, що це питання ще випливе. Янукович зробив це не через вдячність. Це призначення матиме великі наслідки та послабить систему. Це великий знак для всіх суддів.

Справа в тому, що Янукович у цьому питанні дуже простий, провінційний менеджер. Він ставить на керівні посади або родичів, або тих, кого він може покарати. І хоча у великій політиці так не робиться - у Януковича такий стиль. Він призначає на посади лише тих, про кого думає, що вони будуть виконувати лише його накази.

Він, певно, знає добре цю людину. Всі члени Конституційного суду, включаючи Овчаренка, відповідають певному критерію, завдяки якому і потрапили туди. Проте, він людина не дурна, повинен розуміти, що це примха президента Януковича, а не результат його об'єктивної, кропіткої роботи. Януковичу потрібні такі люди.

В усьому світі – Конституційний суд, дійсно, є арбітром, і туди входять найбільш поважні спеціалісти з теорії та практики права. Це вершина суддівської та адвокатської кар'єри. В нашій же ситуації - навпаки. Якщо ти член Конституційного суду, то це звучить, як образа. Янукович зробив все, аби дискредитувати цей інститут, і туди направили безліч людей, які навіть ніколи в житті не підозрювали , що вони будуть обіймати такі посади, та й взагалі, що в них буде пропуск до Конституційного суду.

Звідси, за логікою, вони обирають і собі подібного. Так, це дуже сильно відображається на якості української судової машини. Зараз судді Верховного суду, адміністративних судів та судів інших рівнів – центрального, обласного, районного – розуміють, що не варто робити кар'єру, а достатньо просто добре знати майбутнього президента, тобто сподобатися владі, а не виконувати норми закону.

Справа ще й у тому, що Янукович готується до президентських виборів, а керівник Конституційного суду має бути настільки довіреною особою, щоб за необхідності підтвердити, що український народ "вшістнадцяте" обрав Януковича.

Зараз триває обезцінювання, інфляція самої судової системи. Вже ніхто не вірить, після таких призначень, що Конституційний суд може бути справедливим, а також кваліфіковано вирішити проблему на користь України, а не на користь влади. Ці рішення не будуть прийматися українським суспільством. На якомусь етапі просто відбудеться не сприйняття такого "домашнього" суду, навіть якщо він називається Конституційний. Це серйозна річ. Владі варто було би звертати більше уваги на об'єктивність.

Це призначення - сильний удар, який формує авторитарно-адміністративну структуру, дуже мало схожу на державну.

Зараз ви читаєте новину «Українці не сприймуть "домашній" суд, навіть якщо він називатиметься "Конституційний" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути