середа, 25 травня 2011 11:40
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Люди голосуватимуть навіть за ув'язнену Тимошенко

Влада може вдатися до арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Правоохоронні органи виконають своє політичне завдання. Проте у політтехнологів, в Адміністрації президента, у дипломатів, у самого Віктора Януковича виникне багато питань, як з цим впоратися.

Вони ускладнюють собі життя, тому що не можна робити вигляд багатьох арештів. 10-15 одночасних арештів у всьому світі оцінюється як переворот. Це можна робити не так часто, а зараз набивають СІЗО усіма можливими опозиціонерами. Таким чином створюються труднощі для Леоніда Кучми. Незрозуміло, в якому становищі він опиниться. Незрозуміло і кого можна затримати наступним, тому що вже ж нікого немає.

Проте, якщо не зачіпати Тимошенко, то це означатиме, що влада не може використовувати силові структури у політичних цілях. Навіщо тоді було їх захоплювати?

У зв'язку з цими подіями нас дуже швидко пов'яжуть з Білоруссю. Янукович не зрозуміє, про що йде мова, поки йому не перекладуть на якусь особливу мову. А нас упаковують, щоб вирішити проблему одночасно і з Білоруссю, і з Україною. Тільки тоді президент зрозуміє, що ці дії були невигідні йому особисто. Насправді він перекриває собі шлях у Європу.

На прикладі Юрія Луценка вже видно, що розслідування справи проти Тимошенко не є чесним. Це навіть не розправа, а формування репресивного ланцюгового механізму — прокурор-слідчий-суддя. Їм не важливо, яку дають команду і прізвище. Сьогодні це представники опозиції, а завтра візьмуться за розбірки у своїй правлячій групі. Так було з більшовиками, так було і з фашистами.

Те, що робить влада, нікуди не годиться. Під час переговорів з "Газпромом" затримувати прем'єр-міністра за те ж, про що нинішній Кабмін веде переговори, - це у вищій мірі абсурдно. Відчувається, що в оточенні Януковича не випрацювана єдина точка зору, що робити з Тимошенко і як використовувати прокуратуру належним чином.

Також не розуміють, що це може викликати обурення у суспільстві. Якщо кинути Тимошенко у в'язницю, то люди голосуватимуть за неї навіть, якщо погано до неї ставляться. Керманичі держави виявились дуже самовпевненими людьми. Якщо за Ющенка просто не до кінця все розуміли, то тут вважають, що Україна — це чистий папірець, на якому можна написати будь-який ієрогліф. Але це не так.

Зараз ви читаєте новину «Люди голосуватимуть навіть за ув'язнену Тимошенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути