Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2012 13:14
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Янукович вважає новий Кабмін тимчасовим

Президент у понеділок призначив новий склад уряду. Першим віце-прем'єром став Сергій Арбузов. Віце-прем'єрами стали Юрій Бойко, Олександр Вілкул та Костянтин Грищенко. Глава держави також призначив нових міністрів.

Призначення віце-прем'єрів було досить очікуваним. Я ще місяць тому казав, що віце-прем'єрами будуть голова Нацбанку Сергій Арбузов та губернатор Олександр Вілкул. Також серед них буде один із міністрів в ролі представника групи Ахметова, яким врешті став Юрій Бойко.

Однак вже зараз можна передбачити, що через декілька місяців ми матимемо конфлікт між прем'єром і першим віце-прем'єром. Між Миколою Азаровим та Сергієм Арбузовим обов'язково виникне конфлікт, на кшталт того, який відбувався між Азаровим і Хорошковським. І не тому що це "старий і молодий", і не тому, що Арбузов - високомірний молодий друг сім'ї президента, а тому що Азаров все тримає в ручному керуванні, все йде через нього, Кабмін сам нічого не вирішує. Буквально до 1 квітня ми будемо бачити перші результати цього конфлікту.

Те, що свою посаду зберіг Юрій Бойко, означає, що група Фірташа зберегла свій вплив на Кабмін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віце-прем'єри будуть автономними в прийнятті рішень, як і їх попередники - експерт

Однак, для мене несподіваним було те, що пішов Ігор Калетнік. Певно його різке збагачення і те, що він став мільярдером, комусь не сподобалося.

Зовсім несподіване і звільнення голови МЗС Костянтина Грищенка. Все ж таки він досить талановитий дипломат і його поведінка останні роки диктувалася певним натиском. У свою чергу новопризначений міністр закордонних справ Леонід Кожара йому в цьому значно поступається. Це говорить про те, що роль МСЗ різко зменшуються. Тепер не так важливо, хто очолює це відомство. Однак для заходу, навпаки, надзвичайно важливо, яка персона очолює Міністерство закордонних справ країни. Тому таке призначення є показником того, що міжнародні стосунки країни звужуються і не грають важливу роль.

Щодо призначення міністром соціальної політики Наталії Королевської, то тут треба бути обережним в оцінках. Взагалі це схоже на повторення публічної долі Хорошковського. Він теж свого часу програв вибори і став заступником голови Адміністрації президента. Це говорить про те, що Ахметов робить усе, аби Королевська збереглася в політиці. Що буде далі - побачимо. У публічній сфері у неї вийшло погано, то може вона буде непоганим міністром. Треба дати їй можливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вілкул — це несподіванка, Королевська — маразм" - експерт про новий уряд

Те, що на посаді міністра освіти та культури залишився Дмитро Табачник, свідчить про те, що Кремль має можливості все ж таки впливати частково на формування українського Кабміну. Однак, справа в тому, що президент отримав собі головний біль, бо навесні українське студентство обов'язково почне штурмувати Табачника як головного подразника української культури. Та на цей раз їх очолить "Свобода".

Взагалі Янукович вважає цей Кабмін тимчасовим. Адже видно, що це не Кабмін реформаторів чи консерваторів. Це лише маленький промисловий парламент — кожна група, яка має вплив на президента, отримала ту чи іншу посаду. А загальнонаціональні задачі вирішуватися не будуть. Тому цей уряд розсиплеться.

Президент Віктор Янукович розподілив повноваження між віце-прем'єр-міністрами:

  • перший віце-прем'єр Сергій Арбузов - сфери аграрної політики та продовольства, економічного розвитку, торгівлі, соціальної політики, фінансів, доходів і зборів;
  • віце-прем'єр Юрій Бойко – сфери екології, природних ресурсів, енергетики, вугільної промисловості та промислової політики;
  • віце-прем'єр Олександр Вілкул – сфери інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Зараз ви читаєте новину «Янукович вважає новий Кабмін тимчасовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути