понеділок, 24 грудня 2012 11:48

Віце-прем'єри будуть автономними в прийнятті рішень, як і їх попередники - експерт

Віце-прем'єри будуть автономними в прийнятті рішень, як і їх попередники - експерт
Володимир Цибулько. Фото: oplot.info

Нинішня парламентська більшість не настільки підпорядкована президентові, як попередня, тому тепер Кабінет Міністрів муситиме вибудовувати нову схему стосунків з нею.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

За словами експерта основною причиною призначення Арбузова це виконання завдання, аби майбутній Кабінет міністрів пошвидше виходив із кризи, а не входив. "Ідея в тому, що Арбузов, який займав посаду голови Нацбанку, зрозумів, як працює механіка документообігу, прийняття рішень в державних установах, а тепер адаптувався в структурі Кабміну", - зауважив він.

В свою чергу, говорячи про призначення Бойка, політолог зазначив, що "він є своєрідним лідером в галузі палива та енергетики. Він та впливові представники його групи, які зацікавлені в контролі над енергетикою, та газом в першу чергу. Його призначення - це не бажання створювати нові напруження, нові лінії розколу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як був уряд корупціонерів, так він ним і залишився" - експерт про нові призначення

"В призначенні Вілкула цікаво те, що буде акцентом в цього роботі, чи це буде комунальне господарство, або, можливо, акцентом може бути формування груп в регіонах, тобто посилення лобістських груп в регіонах, які забезпечать на 2015 рік кандидата від влади", - додав Цибулько.

Окрім того, за його словами "Кабмін це колективний орган, рішення там приймаються голосуванням, і кожен з делегованих в склад Кабміну людей представляють інтереси певнного середовища. Так само він контролює вертикаль в виконавчій владі, тому бути статистами, за будь-яких, умов, вони не можуть. Практика формування попереднього Кабміну зводить до того, що віце-прем'єри були фактично автономними, тому ці віце-прем'єри також будуть автономними в прийнятті рішень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович ліквідував Податкову і Митну служби України, створивши ряд нових міністерств

Також, експерт вважає, що будь-яка державна структура "має свою інерцію, тому чекати радикальної зміни, тобто рестайлінгу не доводиться, адже державна інституція діє за своїми законами. Нинішня парламентська більшість не така підпорядкована Банковій, і тепер Кабмін муситиме вибудовувати з нею стосунки".

Нагадаємо, сьогодні президент Віктор Янукович призначив першим віце-прем'єр-міністром Сергія Арбузова. Віце-прем'єрами призначені Юрій Бойко та Олександр Вілкул.

Для забезпечення виконання покладених на Кабінет Міністрів України завдань і повноважень у сферах аграрної політики та продовольства, економічного розвитку, торгівлі, соціальної політики, фінансів, доходів і зборів покладається на Арбузова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаський губернатор розкритикував рейтинг голів ОДА всеукраїнського ЗМІ

В свою чергу, забезпечення виконання завдань у сферах екології, природних ресурсів, енергетики, вугільної промисловості та промислової політики покладено на Бойка, а у сферах інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на Вілкула.

Зараз ви читаєте новину «Віце-прем'єри будуть автономними в прийнятті рішень, як і їх попередники - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути