Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2014 13:25

Мова тіла: 15 небезпечних помилок при співбесіді

Мова тіла: 15 небезпечних помилок при співбесіді
фото: yak-prosto.com

Перше враження про людину формується лише за кілька секунд спілкування. Річ у тім, що людський мозок створює, так би мовити, свою думку про співрозмовника з перших мілісекунд. До того, як люди познайомилися, мозок робить поспішні висновки, намагаючись оцінити людину, передбачити її поведінку та передбачати, як на неї реагувати. Про це в соцмережі LinkedIn написав один із провідних світових фахівців із підвищення ефективності бізнесу Бернард Марр, - повідомляє UBR.

За результатами дослідження психологів Прінстонського університету в США, така робота мозку - еволюційний механізм виживання. Мозок робить свій висновок на основі отриманої інформації. Зовнішній вигляд, жести, поведінка свідчать про те, наскільки людина надійна, безпечна, поступлива тощо.

"Тому щоб не нашкодити самому собі та запобігти поганому враженню про себе з перших секунд бесіди, потрібно розуміти мову свого тіла. Особливо це стосується важливих зустрічей. Якщо ви прийшли на співбесіду вимагати більшої зарплати або зустрічаєтеся з новими колегами, ретельно стежте за мовою свого тіла. Підсумок зустрічі буде залежати від сприйняття вас співрозмовником", - навчає Бернард Марр.

Головні помилки мови тіла:

- Не відкидайтеся занадто на спинку крісла. Це свідчить про те, що ви ледачий і зарозумілий.
- Не нахиляйтесь занадто вперед. Так ви можете здатися співрозмовнику агресивним. Прагніть до нейтрального положення.
- Не розривайте швидко зоровий контакт. Такий жест покаже, що ви ненадійна людина або надмірно нервуєте. Тримайте зоровий контакт, особливо під час рукостискання.
- Не кивайте занадто багато. Можете здатися лялькою. Якщо ви згодні зі співрозмовником, кивніть один раз, але не більше.
- Надмірне розмахування руками викликає почуття агресії.
- Схрещені руки - це оборонна позиція. Не приймайте цю позицію, особливо коли відповідаєте на запитання. Намагайтеся тримати руки "по швах".
- Вовтузіння на стільці миттєво покаже, що ви нервуєте. Уникайте цього будь-якою ціною.
- Не тримайте руки за спиною або в кишенях. Можете здатися жорстким і непохитним. Прагніть до природності, тримайте руки розслабленими.
- Не відводьте погляд вгору й не озирайтеся. Це свідчить про те, що ви щось недоговорюєте або брешете.
- Пильний погляд інтерпретується як агресія. Контролюйте свій погляд.
- Усміхайтесь. Кам'яне обличчя змушує людей почувати себе незручно і виникає питання - чи хочете ви взагалі перебувати тут. Поділіться щирою посмішкою, особливо якщо зустрічаєте людину вперше.
- Не відступайте назад, коли просите про прийняття рішення. Така дія передасть страх або невпевненість. Стійте на місці або навіть зробіть невеликий впевнений крок вперед.
- Не тримайте долоні вгору, це виглядає як жебрацтво і передає слабкість.
- Не стійте з руками на стегнах. Це сигналізує про агресію.
- Не дивіться весь час на телефон. Це говорить про те, що вам нецікаво чи вас вже чекають в іншому місці. Крім того, це свідчить про незнання правил етикету.

Отже, що ж вам потрібно робити? Прагніть, щоб у вас завжди була рівна постава. Стійте прямо, тримайте руки "по швах", якщо сидите - покладіть руки на коліна. Ваш погляд, усмішка і самі ви повинні виглядати природно.

"Якщо ви виявили, що маєте труднощі з одним чи двома жестами з цього списку, практикуйтеся самостійно перед дзеркалом або з другом, який може нагадати про вашу помилку щоразу, коли ви її допускатимете, аж поки не навчитеся себе контролювати самі", - радить фахівець бізнес-фахівець Бернард Марр.

Зараз ви читаєте новину «Мова тіла: 15 небезпечних помилок при співбесіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1264
Голосування Як держава може популяризувати українську мову в Україні?
  • Українська повинна бути єдиною мовою в органах влади
  • Українською повинні навчатися у всіх ВНЗ
  • Українською повинні вести всі культурні заходи
  • Українська повинна бути єдиною мовою на телебаченні
  • Держава не повинна втручатися в такі питання
Переглянути