четвер, 14 березня 2019 14:21

В уряді визначились з мовою навчання дітей нацменшин

Міністерство освіти та науки презентувало законопроект "Про повну загальну середню освіту".

Документ затвердили на засіданні уряду 13 березня. У ньому МОН пропонує тристоронню модель у школах з мовою навчання нацменшин, повідомляє "Українська правда".

Перша модель стосується корінних народів України, які не проживають у середовищі своєї мови та не мають держави, яка цю мову могла захищати та розвивати. Найперше ця модель стосується кримських татар.

Для них передбачається навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель стосується шкіл для нацменшин, мови яких належать до мов ЄС. Материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має почати викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки – не менше 40% вивчення державною мовою. Починаючи зі старшої школи, не менше 60% річного обсягу навчального часу у цих закладах має читатись державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному дитсадку зацькували україномовну родину

Третя модель працюватиме для решти національних громад України.

Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї, та для тих, що проживають переважно в середовищі власної мови. Ця модель стосується російською мовою. Там початкова школа також буде мовою меншини разом із вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

Автор: МОН
  Запропонували моделі викладання для шкіл нацменшин
Запропонували моделі викладання для шкіл нацменшин

Верховна Рада готується до прийняття закону про українську мову. Він вплине на освіту і культуру, держслужбу та процес отримання громадянства. Проект передбачає повний перехід на українську. Державна мова буде в усіх сферах життя.

Зараз ви читаєте новину «В уряді визначились з мовою навчання дітей нацменшин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути