пʼятниця, 15 серпня 2014 10:11

Українська мова повернеться до Криму

Українська мова повернеться до Криму
фото: tsn.ua

У Криму більше не буде українських класів у початкових школах. "Міністр освіти" окупаційної влади Наталія Гончарова каже, що не знайшлось охочих. Мовляв, батьки першокласників написали заяви на навчання російською мовою, а в районах проживання кримських татар - кримськотатарською.

Зрозуміло, що за цим рішенням криється намагання окупаційної влади випалити з мешканців Криму все, що хоч якось нагадує Україну. Хоча раніше вони оголосили українську мову однією з державних в автономії. Це виглядає особливо цинічно на фоні багаторічних закидів Києву про утискання прав російськомовного населення в Україні.

Я пішов у перший клас у Григорівці на Херсонщині далекого 1959-го. Школа була українською. Та наступного року ми з бабусею переїхали до тітки в невелике село біля Асканії-Нової. Тут був науково-дослідний інститут тваринництва, всесвітньовідомий біосферний заповідник та дослідне господарство, де працювали фахівці з усього СРСР. Часто проводили всесоюзні наради та семінари, влітку було багато екскурсантів з усіх республік. Тому в Асканії та всіх 10 відділеннях радгоспу школи перевели на російську.

Через рік мати, яка після розлучення з моїм батьком мала іншу родину, забрала мене до себе у Власівку на Кіровоградщині. Перед початком нового начального року батькам раптом оголосили, що школа буде російською. Запропонували усім написати заяви. Але селяни збунтувалися - хотіли, щоб їхні діти й надалі навчалися рідною мовою. Тоді шкільне начальство пішло на хитрість - почали відкривати паралельні російські класи. Мама мене здала саме до такого, бо вважала, що мова Пушкіна перспективніша.

В роки незалежності ситуація у Власівці повторилася з точністю навпаки. Школу, яка на той час стала повністю російською, вирішили перевести на українську. Та це вдалося зробити лише "добровільно-примусово", впродовж кількох років, бо батьки знову були проти.

Тому до нинішнього рішення кримської влади я ставлюся по-філософськи. Рано чи пізно Крим стане знову українським, і українська мова повернеться до тамтешніх шкіл. Я цей процес вже бачив на Кіровоградщині. I на Херсонщині, до речі, теж. Нині в Асканії-Новій і навколишніх селах усі школи - українські.

Зараз ви читаєте новину «Українська мова повернеться до Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути