четвер, 11 березня 2021 13:08

Англійська мова не врятує від російської пропаганди

Англійська мова не врятує від російської пропаганди
Вивчення англійської мови має бути в інтересах самих громадян. Фото: pexels.com

Оголошення англійської мови обов'язковою для вивчення не врятує українців від впливу Росії.

"Масштабне вивчення англійської мови - це однозначний плюс. Я того не заперечую. Вона є найпоширенішою мовою міжнародного спілкування. Це мова міжнародного бізнесу. У такому контексті знати англійську добре. Але це точно не розв'яже проблему російської пропаганди на території України. По-перше, Росія непогано справляється з пропагандою англійською мовою там, де її розуміють. По-друге, таке формулювання питання ризикує призвести до того, що ті люди, які не хочуть вчити українську мову, так і не вивчать її. Стоятимуть на позиціях, що мова їхнього приватного спілкування - російська. А в інших випадках користуватимуться англійською", - розповів засновник громадської ініціативи "И так поймут!" Роман Матис кореспонденту Gazeta.ua.

На думку Матиса, секретар РНБО Олексій Данілов на форумі "Україна 30. Культура, медіа, туризм" не хотів сказати, що англійська мова має витіснити російську. Опоненти впровадження української мови часто говорять, що замість неї краще вчити англійську. Що вона корисніша. Тому з такими заявами потрібно бути обережним.

"Я вважаю, що це спроба розставити правильні акценти в боротьбі з Медведчуком. Спроба відтягнути частину електорату, який не бачить перспектив в інших політичних силах. Він мігрує в сторону ОПЗЖ, але з радістю поміняв би її на щось з "більш людським обличчям". Подібні заяви - це частина такої гри. Я не думаю, що вони призведуть до запровадження другої обов'язкової мови. Теперішня справа номер один у мовному плані - закон про національні меншини. Нехай депутати працюють у цьому напрямку. І тоді в нас конфліктів менше буде з нашими сусідами. Ми їм зможемо закривати рот, демонструючи дієвий адекватний закон", - сказав Роман Матис.

Як ви оцінюєте рівень знання українцями англійської мови?

"Молоде покоління знає краще англійську. Міське молодше покоління знає краще, ніж сільське. Бізнес-середовище знає краще, ніж будь-яке інше. Тренд до знання англійської мови росте з кожним роком. Українці розуміють, що володіння англійською дасть їм більші перспективи в реалізації себе, як професіонала. Я про це подумав багато років тому. Дітей одразу відправив у лінгвістичну гімназію. Вони там 11 класів учили англійську, німецьку. Знання мов дає переваги. Володіння інформацією, комунікаціями - це те, що рухає наш світ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою мовою українці більше спілкуються вдома - свіже дослідження

Чи держава має підтримувати вивчення українцями англійської мови?

Держава мусить опікуватися тими речами, якими у світі не має підстав опікуватися більше ніхто. Українська держава має опікуватися українською мовою, культурою, історією. Це те, що наше, що має бути цікаво нам. Те, що ми маємо розвивати, чим мусимо опікуватися. А в інших держав є точно така ж функція стосовно своїх інструментів державотворення. Англійська мова - це інструмент конкурентної боротьби на ринку праці. Такі речі мають бути інтересом безпосередньо кожної людини самостійно. Держава не має витрачати кошти на це. Утім, така можливість на базовому рівні вже забезпечена. У будь-якій школі України є можливість вивчати англійську. Наскільки якісно ти це робитимеш - залежить від тебе.

У гібридній війні з російським агресором Україні варто активніше використовувати англійську мову. "Англійська мова має бути обов'язково 2-ю мовою в країні. Для того, щоб ми з вами були убезпечені від тих атак, від яких сьогодні потерпаємо з боку РФ. Коли вдасться налаштувати суспільство на англомовні видання, тоді питання, яке стоїть на порядку денному - лінгвістична війна, яку веде Росія, - може поступово зникнути", - заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

Зараз ви читаєте новину «Англійська мова не врятує від російської пропаганди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути