вівторок, 19 січня 2021 16:12

Як підтримати російськомовних, які переходять на українську

Як підтримати російськомовних, які переходять на українську
Україномовні мають підтримати російськомовних, які переходитимуть на українську мову спілкування Фото: city-izyum.gov.ua

Співзасновник громадянської платформи "Нова країна" Валерій Пекар закликав підтримати російськомовних громадян, які переходитимуть на українську, та не тиснути на них.

"Будь ласка, будьте лагідні! Будьте чемні і толерантні! На ваших очах і перед вашими вухами десятки тисяч людей переходитимуть на українську. Будь ласка, допоможіть їм і не зламайте цей перехід. Будьте терплячі до помилок, допомагайте їх виправляти м'яко і лагідно або ж робіть вигляд, що не помітили, заохочуйте й хваліть, можливо, заодно навчимося говорити одне одному приємні речі, адже цього не вистачає в українській культурі спілкування", - зазначив громадський діяч у Facebook.

Валерій Пекар радить не робити жорстких зауважень при помилках, пробачати росіянізми і суржик.

"Вітайте їх як братів і сестер, які довго були далеко і нарешті повернулися додому. Не лайте тих, хто ще не наважився на перехід, щоб не знеохотити їх. Ви будете винагороджені не лише звуками і знаками української мови, яких буде більше навколо вас, а й збільшенням толерантності культури нашого щоденного буття", - додає Пекар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому російськомовним буває важко перейти на українську

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, що в разі порушення норми про обслуговування українською мовою варто спробувати самостійно владнати ситуацію. Треба попросити працівника перейти на державну. Якщо ж у цьому відмовили, то необхідно звернутися на гарячу лінію адміністрації закладу. У разі відмови необхідно зафіксувати цей факт та скласти скаргу.

Зараз ви читаєте новину «Як підтримати російськомовних, які переходять на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути